Dobropis

• (neregistrovaný)

29. 4. 2014 8:38

Prosím o radu. V březnu nám přišel dobropis na slevu poplatku zaplaceného v roce 2013 firmě EKO-KOM, protože jsme plnili v roce 2013 všechny povinnosti ( tato sleva vyplývá ze smlouvy, kterou máme s EKOKOMEM uzavřenou).
    Jak mám účtovat? Fakturu proúčtovat v roce 2014 tj. minus 518/321
    nebo se to nákladově vztahuje k roku 2013 a proto na konci roku 2013 vytvořit interní doklad a účtovat jako dohadnou položku a nyní zúčtování dohadné položky? Jaké účty přesně použít?Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2014 9:24

jinka (neregistrovaný)

Re: Dobropis
      Zaúčtujete mínusem na "původní" nákladové účty (asi 518) v roce 2014..
      Pokud máte stejnou smlouvu jako my, tak nárok na slevu vznikl až v roce 2014 (hlášení a pod. se posílali v roce 14 i když se týkali roku 13)

• 29. 4. 2014 10:00

martinako (neregistrovaný)

takže žádné dohadné účty - jako, že jsem v roce 2013 předpokládala, že bude sleva, ale nevěděla jsem přesně zda jo nebo ne.

• 29. 4. 2014 10:07

jinka (neregistrovaný)

ne napamatuji se přesně, ale tam byla podmínky slevy, že vše zašlete včas, nebudete opravovat , budete odpovídat na emaily...apod.. a toto je splněno opravdu až v roce 2014
      Vy znáte přesnou částku, ale nevíte zda Vám ji přiznají, pošlete špatně jeden email a už nárok nemáte

GFR6 k §23
      4. Pro zjištění základu daně se uplatní částky ovlivňující základ daně k rozhodnému datu, kterým je například v návaznosti na:
      c) přiznání slevy či bonusu datum vzniku právního nároku na slevu či bonus; pokud pro dané zdaňovací období vznikne právní nárok na bonus či slevu (není–li známa jejich přesná částka, akceptuje se pro účely daně z příjmů dohadná položka podle bodu 2),

• 29. 4. 2014 10:17

martinako (neregistrovaný)

Děkuji za radu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).