Re: Dohoda o rozvázání PP
Mně to připadá jako typická odpověď právníka - žádná zodpovědnost (je na zvážení mzdové účetní...) a řešení, jak to má správně být chybí.
Já bych vyplatila klasické odstupné - bez odvodů. Současně bych si založila informaci o výměně stroje a nutnosti zaměstnat kvalifikovanější sílu.
Re: Dohoda o rozvázání PP
Já osobně, bych z toho tzv. "odtupného" odvody srazila, odstupné je jasně definováno v ZP. Pokud není jasně uveden důvod rozvázání prac. poměru jak při kontrole prokážete, že ta částka je odstupné.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 4. 2014 6:30
Prosím potřebuji radu.
Řešila jsem tu asi před měsícem a půl výpověď..byla neplatná, z naší strany..A řešili to právnici.
K dnešnímu dni PP končí dohodou. Já chtěla do té dohody napsat, že PP končí z org. důvodů. Právnici to upravit nechtěli..a text zní následovně..
Dohoda o rozvázání dle §49 odst. 1. A ve smyslu ust. § 67 ZP bude vyplaceno 3měsíční odstupné.
Já si nejsem jistá, jestli je to odstupné bez soc. a zdr. odvést nebo ne..Tady je vyjádření právnika.
Podle dohody jsme zvolili variantu vyplacení odstupného, které bývá pro zaměstnavatele výhodnější. Na rozdíl od odměny se nezahrnuje do vyměřovacího základu zaměstnance pro odvod pojistného na zdravotní pojištění a sociální zabezpečení. Současná právní praxe ale bohužel nemá ujednoceno, zda v tomto případě, tj. pokud je odstupné placeno z jiných než zákonem stanovených důvodů, platbám odvodů nepodléhá stejně jako odměna – je to na zvážení Vaší mzdové účetní.
Do dohody tedy záměrně neuvádím důvod, bylo by pak možné tvrdit, že důvodem byla např. organizační změna jako jeden z důvodů poskytnutí odstupného.
Na moji připomínku, to dopsat do dohody přišlo toto..
Máme ale za to, že není nutné důvod ukončení do dohody výslovně uvádět. Fakticky ani organizační změna provedena nebyla, pokud by se po ní tedy někdo dotazoval, nelze ji doložit. Neuvedení důvodu v dohodě navíc ještě neznamená, že důvod neexistuje. Podle potřeby tedy případně můžete tvrdit, že důvodem odchodu byla skutečně org. změna, jako jeden z uvedených v § 67 zákoníku práce, na který dohoda odkazuje.
Organizační změny....je to v rozporu..Vyměnili jsme stroj a je potřeba kvalifikovanějšího zaměstnance>
Prosím co byste mi poradili..co byste dělali ? Děkuji.