Přefakturace z hlediska účetnictví a dph

• (neregistrovaný)

27. 5. 2014 11:32

Prosím poraďte, stále tápu: Pronajali jsme kancelář plátci dph ( také jsme plátci dph) s tím, že měřáky vody, elektřiny a tepla jsou stále na pronajímatele. Dodavatelské faktury mám účtovat na 502 a vydané na 648, nebo na trojkové účty? Mohu si uplatnit dph na vstupu?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 5. 2014 11:46

Petra. (neregistrovaný)

Re: přefakturace z hlediska účetnictví a
      Já účtuji na 502 a 602. DPH si uplatňujeme a na vybraných zálohách odvádíme. Vyúčtování je taktéž s DPH. Dřív jsme DPH neodváděli, jen při vyúčtování ano, a pak jsme měli kontrolu z FÚ a ti nám řekli, že je to pravidelně se opakující příjem a že tam DPH být musí.

• 27. 5. 2014 12:19

Nordpower (neregistrovaný)

Dobrý den,

přefakturaci na společnostech provádíme buď rozvahově
      315/321
      311/315
      nebo výsledkově
      548/321
      311/648

Používám účty 548 a 648, protože to nechci hledat po celé osnově, ale samozřejmě lze postupovat 502,518,511...atd/602, ale v případě, že se přefakturuje materiál (501), tak by tam správně patřila 642.

DPH u přijatých faktur uplatňujeme. V případě, že je potřeba koeficient krátit dle § 76/1 postupujeme tak, že v případě, že známe částku, tak uplatňujeme plný nárok na odpočet, protože DPH odvádíme. Co zůstává k tíží společnosti, tak krátíme koeficientem.

N.

• 27. 5. 2014 14:06

markaa

přidávám se s mojí zkušeností:
      účtuji rozvahově přes účet 315 (ale pozor,pak nemůžu tvořit k těmto pohledávkám daňové opravné položky).
      uplatňuji celý odpočet a faktury vystavuji s daní.
      co je naše spotřeba,používám krátící koeficient.

• 27. 5. 2014 15:23

jinka (neregistrovaný)

Nějak mi to nedá, abych nereagovala. Pokud Vám vychází na konci roku plný nárok, tak zas až tak řešit co přesně dáte do kráceného nemusíte, ale jinak je potřeba se nad tím zamyslet .
      FU už se naučil počítat koeficienty a ví co do nich patří, což je hodně nepříjemné
      Účtování přes 3xx a uplatňování DPH
      http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/dane/dan-z-pridane-hodnoty/informace-stanoviska-a-sdeleni/zaklad-dane/informace-k-36-odst-11-677
      a k tomu koeficientu
      je zásadní rozdíl mezi §75 a §76
      v §75 si spočítám rozsah a uplatním
      v §76 tuto možnost nemám - buď mám nárok v plné , nebo krácené koeficientem
      Př. Mám dvě budovy a budově A je 90% nájem plátcům, zbytek neplátcům. V budově B sídlím 10% a zbytek pronajímám neplátcům.
      Opravy obou budov budou kráceny naprosto stejným "ročním" koeficientem.
      Energie v budově A mám plný nárok na odpočet - protože je fakturuji s DPH.
      V budově B je vše kráceno i přesto, že fakturuji s DPH (část spotřebuji já, ke svému osv. plnění).

• 27. 5. 2014 15:27

markaa

Ano,tak jsem to myslela a praktikuju

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).