Re: Čerpání dovolené po mateřské
Doba mateřské dovolené se bere z hlediska určování nároku na dovolenou jako doba odpracovaná. Od ledna 2014 do května 2014 tedy jakoby odpracovala aspoň 60 směn a tím pádem jí vzniká nárok na celoroční výměru dovolené. Pokud si o její čerpání požádá tak, aby jí bezprostředně navazovalo na konec MD, může dovolenou vyčerpat celou, nezkrácenou + zbytek dovolené z roku 2013. A pak teprve nastoupí (opět na základě své žádost) na rodičovskou dovolenou.
Dovolená se neproplácí bez čerpání. Čerpá ji a dostane ji zaplacenou a pak teprve začne čerpat RD. O rodičovský příspěvek na úřadě si ale zažádá hned po MD, ten s rodičovskou nesouvisí.
Účet některou ŘD dala celou a jinou pokrátila, protože šlo asi o dva různé případy - záleží na přesných datech.
Takže pokud tomu dobře rozumím, účetní která dovolenou zkrátila nepostupovala správně. Pokud ta žena byla od 1-5 měsíce roku 2014 na PPM má nárok na celou výši, je to jistě více jak 60 dní.. Jak to má ale té účetní dokázat, jedná se o celkem velkou částku. Zhurba před měsícem podala žádost o čerpání dovolené písemně. Tato účetní tvrdí, že od roku 2014 došlo k nějakým změnám v zákoně a má to tak být. Hledali jsme v zákoně ale přesnou formulaci k této situaci jsme nenašli.
No já bych asi naopak chtěla po účetní, aby mi doložila, podle jakého § dovolenou pokrátila.
Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně říká, že:
"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.
>
>>>>>>Doba mateřské dovolené se bere z hlediska určování
>>>>>>nároku na dovolenou jako doba odpracovaná. Od ledna
>>>>>>2014
>>>>>>do května 2014 tedy jakoby odpracovala aspoň 60 směn
>>>>>>a
>>>>>>tím pádem jí vzniká nárok na celoroční výměru
>>>>>>dovolené. Pokud si o její čerpání požádá tak, aby jí
>>>>>>bezprostředně navazovalo na ko
>>>>>>ji zaplacenou a pak teprve začne čerpat RD. O
>>>>>>rodičovský příspěvek na úřadě si ale zažádá hned po
>>>>>>MD, ten s
>>>>>>rodičovskou nesouvisí.
>>>>>>Účet některou ŘD dala celou a jinou pokrátila,
>>>>>>protože
>>>>>>šlo asi o dva různé případy - záleží na přesných
>>>>>>datech.
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>
>>>>>Takže pokud tomu dobře rozumím, účetní která
>>>>>dovolenou
>>>>>zkrátila nepostupovala správně. Pokud ta žena byla od
>>>>>1-5 měsíce roku 2014 na PPM má nárok na celou výši,
>>>>>je
>>>>>to jistě více jak 60 dní.. Jak to má ale té účetní
>>>>>dokázat, jedná se o celkem velkou částku.
>>>>>...............
>>>
>>>Nezlobte se na mne, ale jak můžete vědět, že
>>>nezaplatila celou dovolenou, když matce skončila MD v
>>>květnu.
>>>Dostane část dovolené zaplacenou v květnové výplatě a
>>>zbytek v červnové, tedy v červenci.
>>
>>Vím přišel ji dopis, ve kterém je napsáno, že má
>>nárok
>>na 6 dní, 3 dny v červnu a 3 dny v červenci
>
>Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že
>nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně říká, že:
>
>"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného
>čerpání rodičovské dovolené krátit."
Paní účetní tvrdí že těch 60 dní je jen první podmínka, aby dostala alespoň těch 6 dní dovolené a pak že se to musí pokrátit podle paragrafu 223. V žádném případě nemá nárok na celou dovolenou. Mám ji ukázat přesný paragraf, kde se píše, že mám nárok na celou dovolenou...
>
>Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš
>vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.
Takže neumí číst. Asi nepochopila, že si musí přečíst i
§ 217
(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené, ........ je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
"§ 223
(1) Nepracoval-li zaměstnanec, který splnil podmínku stanovenou v § 212 odst. 1, v kalendářním roce, za který se dovolená poskytuje, pro překážky v práci, které se pro účely dovolené neposuzují jako výkon práce, zaměstnavatel krátí dovolenou za prvých 100 takto zameškaných směn (pracovních dnů) o jednu dvanáctinu a za každých dalších 21 takto zameškaných směn (pracovních dnů) rovněž o jednu dvanáctinu.
Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit."
>>
>>>>>Vím přišel ji dopis, ve kterém je napsáno, že má
>>>>>nárok
>>>>>na 6 dní, 3 dny v červnu a 3 dny v červenci
>>>>
>>>>Aha. V tom případě by měla okamžitě odepsat, že
>>>>nesouhlasí a odvolat se na § 223 ZP, který jasně
>>>>říká,
>>>>že:
>>>>
>>>>"Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před
>>>>nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu
>>>>následného
>>>>čerpání rodičovské dovolené krátit."
>>>
>>>Paní účetní tvrdí že těch 60 dní je jen první
>>>podmínka, aby dostala alespoň těch 6 dní dovolené a
>>>pak že se
>>>to musí pokrátit podle paragrafu 223. V žádném
>>>případě
>>>nemá nárok na celou dovolenou. Mám ji ukázat přesný
>>>paragraf, kde se píše, že mám nárok na celou
>>>dovolenou...
>>>>
>>>>Ostatně 6 dnů neodpovídá ani krácení za RD. To spíš
>>>>vypadá, že paní účetní neumí buď číst nebo počítat.
>
>
>Mně ale nevychází ta doba čerpání. Píšete, že MD končí
>v květnu a přitom by ŘD měla čerpat až koncem června
>a začátkem července?
Žádost o čerpání dovolené
Žádám o čerpání dovolené za rok 2014. Na mateřské dovolené jsem od 13.11.2013 a bude mi končit 28.5.2014, poté nastupuji na rodičovskou dovolenou.
Do pracovního poměru bych se chtěla vrátit od 1.1.2017.
S pozdravem
Paní účetní na tuto žádost proplatila 3 dny v květnové "výplatě" a 3 dny v červnové....
Za prvé - ta žádost je napsaná trochu nejasně. Ona píše, že jí končí MD 28.5. a POTÉ nastupuje na rodičovskou dovolenou. Ale ona měla poté (tzn. po skončení MD) nastoupit na řádnou dovolenou, ne na rodičovskou. Možná to v té žádosti tak myslela, ale nenapsala to tak.
Za druhé - pokud je na MD od 13.11., tak jí MD končí dnes, tzn. 27.5., ne 28.5.
Za třetí - jak mohla účetní v květnové mzdě dát 3 dny ŘD, když to čerpání ŘD ještě ani nenastalo a květen ještě neskončil (a původně jste navíc psala o čerpání v červnu a červenci, ale to jste asi spletla měsíce).
Za čtvrté - 3 dny v červnu ještě nemohla čerpat a nemohla je dostat zaplacené, červen teprve bude.
Ale pokud je situace taková, že jí MD končí 27.5. a ta trochu nejasná žádost bude uznána jako žádost o čerpání ŘD bezprostředně navazující na MD, pak jí náleží k vyčerpání celoroční výměra, tzn. 3 dny od 28.5. do 30.5. a zbytek tj. 17 dnů v červnu (nebo 22 dnů, pokud je ve firmě nárok 5 týdnů) v červnu a 1 den v červenci.
Dítě se narodilo ne dříve než 1.1.2014?
Má nárok na celou nekrácenou dovolenou za rok 2014. Když se blíží její nástup na rodičák, tak musí písemně požádat svého zaměstnavatele, že po ukončení PPM chce nastoupit na svoji řádnou dovolenou a v tomto případě se jí dovolená nekrátí. Zaměstnavatel je povinen jí vyhovět. Krátila by se jí, pokud by bezprostředně po skončení PPM na řádnou dovolenou nenastoupila a třeba si ji chtěla vyčerpat po ukončení rodičovského příspěvku. To by o ni přišla, protože by se jí krátila - za prvních 100 pracovních dní o 1/12 a potom za každých 21 dnů o 1/12. V roce 2014 byla 5 měsíců na PPM, vlastně odpracovala více jak 60 dní, protože PPM se považuje za výkon práce.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
27. 5. 2014 11:43
Má žena, která nastoupila na mateřskou dovolenou 11/2013 - 5/2014 nárok na čerpání - proplacení dovolené na rok 2014 v plné výši? Mám ve svém okolí dva takové případy - v prvním proplatila účetní dovolenou v plné výši, v druhém dovolenou zkrátila. Kde je prosím pravda?