Účet 343 - SW Pohoda

• (neregistrovaný)

2. 6. 2014 12:54

Jak se prosím nejlépe zorientovat v Pohodě co se týká účtu 343? Jakou sestavu zkontrolovat? Potřebovala bych zjistit, kolik dlužíme fú na dph, z papírů to samozřejmě vím ale účetně je 343 taková, že vůbec netuším. Je zde několik nezaúčt. pohledávek i závazků, které zde visí ještě z min. let a já ani nevím co s tím. Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 2. 6. 2014 13:10

. (neregistrovaný)

Re: Účet 343 - SW Pohoda
      Jak nezaúčtovaných pohledávek a závazků?
      Co dokladová inventura k 31.12.2013?

• 2. 6. 2014 13:21

p.ja1 (neregistrovaný)

Ta nějak chybí. To vše budu muset dávat dohromady já
      ale vůbec netuším jak, protože chybí několik dokumetů
      na základě kterých bych to zúčtovala, vyžádám si od fú

• 2. 6. 2014 13:46

. (neregistrovaný)

>>>Jak se prosím nejlépe zorientovat v Pohodě co se týká
      >>>účtu 343? Jakou sestavu zkontrolovat? Potřebovala
      >>>bych
      >>>zjistit, kolik dlužíme fú na dph, z papírů to
      >>>samozřejmě vím ale účetně je 343 taková, že vůbec
      >>>netuším. Je
      >>>zde několik nezaúčt. pohledávek i závazků, které zde
      >>>visí ještě z min. let a já ani nevím co s tím. Děkuji
      >>
      >>Jak nezaúčtovaných pohledávek a závazků?
      >>Co dokladová inventura k 31.12.2013?
      >
      >Ta nějak chybí. To vše budu muset dávat dohromady já
      >ale vůbec netuším jak, protože chybí několik dokumetů
      >na základě kterých bych to zúčtovala,

Jakých dokumentů? Podaných Přiznání k DPH?

vyžádám si od
      >fú

V SW Pohodě si při každém vystavení přiznání k DPH udělám kontrolu tak, že částka na přiznání mi musí souhlasit na účet 343
      Pokud nesouhlasí, tak buď mám někde
      - zpoždění ohledně možnosti uplatnění odpočtu DPH, pak kontroluji sestavu Účetnictví / účetní deník / tiskové sestavy / kontrolní sestavy / kontrola pohybu na účtu DPH s přiznáním k DPH
      - nezaplacené DPH - závazek vůči FÚ. To si pak kontroluji v ostatních závazcích, kde mám zaevidované všechny odvody DPH (nebo v pohledávkách)
      - nesprávně uvedený kód DPH. V tom případě si vyjedu sestavu s přehledem plnění DPH a kontroluji podle toho jednotlivé částky podle účtu 343

Předpis odvodu či odpočtu DPH neúčtuji, ale eviduji v ostatních závazcích (pohledávkách) s předkontací BEZ343 (nebo jen BEZ)

• 2. 6. 2014 14:01

p.ja1 (neregistrovaný)

Moc Vám děkuji za podrobné a přehledné vysvětlení, zkusím se tím řídit. Dokumenty jsem myslela např. když fú započetl naši pohledávku s nějaký závazkem a nám k tomu chybí papír, tím pádem to visí pořád jako nezaplacené.

• 2. 6. 2014 14:07

. (neregistrovaný)

Tak to může být opravdu mazec, ještě když si k tomu FÚ někde započetl pokuty a penále, o kterých vůbec nedal poplatníkovi vědět.
      "Vyčistěte" si nejdřív období, které účtujete. Zbývající část zůstatku na účtu 343 bych přeúčtovala na nějaký analytický účet 343 a pak ho postupně řešila dál.

• 2. 6. 2014 14:17

p.ja1 (neregistrovaný)

On asi vědět dal, jenže z datové schránky se to po 3 měsících vymazalo a vypadá to,že to nikdo nevytiskl a nezaúčtoval :-) Udělám to, jak píšete, začnu od konce a snad to nějak půjde doúčtovat. Moc děkuji za pomoc

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).