Re: Daň z nabytí nemovitosti
Jsou 2 cesty: Buď se zaplatí 4% daň jako Záloha z kupní ceny a nebo daň ze Zjištěné ceny. V prvním případě Finančnímu úřadu sdělit (vyplnit do příloh) o jakou nemovitost přesně jde. Správce vypočte obvyklou cenu. Z této ceny vypočte tzv. Srovnávací daňovou hodnotu v 75 % a porovná ji s cenou sjednanou. Daň se platí vždy z vyšší ceny.
cena zjištěná = odhad (od znalce)
jak správce počítá obvyklou cenu mi je zatím záhadou
ale pokud bude prodejni cena stejne vyssi nez co by vyslo na FU, tak dan bude z té částky, ze ? nebo by mi část vrátili kdyby jim to vyslo méně :))
a kdybych měla odhad vyšší než kupní cenu, tak budu platit z něj nebo si můžu zvolit ?
děkuji za konzultaci ...
no a kdyz si vyberu ze si dan stanovim 75% ze smerné hodnoty a ta to mi vyjde nizší částka než cena za kterou jsem koupil, tak budu dan platit tedy z té směrné nebo budu muset i tak platit z kupní, která byla vyšší ? Jeste dotaz, ctu tam neco ze pokud je ocenění nemovitosti tak se to da spočítat hned z toho a je to jednodušší. může to být i odhad pro banku, ktery nam znalec udelal ?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
4. 6. 2014 10:26
dobrý den,
prosím poradíte mi ?
koupili jsme byt v OV a domluvili si ,ze zapaltíme dan z nabytí veci a podáme přiznání. Jenze nevíme pořádně jak. Bude to formulář dan z nabytí nemovitých věcí ? Základ pro 4% daň je cena sjednaná v kupní smlouve ? Přihlíží se tady případně i odhadní ceně nebo je jedno jaký byl odhad ? Pak nerozumím co to je tam uvedené 75% ze základu ?