Hlavní navigace

Zkrácení úvazku - zdravotní stav

  • (neregistrovaný)

    17. 6. 2014 8:31

    Dobrý den,
    chtěla jsem se zeptat, jestli zaměstnavatel musí přistoupit na zkrácení úvazku na žádost zaměstnance, který kvůli zdravotnímu stavu nemůže vykonávat práci na plný úvazek. Jde o ČID, který pracuje na plný úvazek, ale jeho zdr.stav se rapidně zhoršil a potřeboval by zkrátit pracovní úvazek, tak jestli musí zaměstnavatel vyhovět nebo s ním může rozvázat pracovní poměr pro nadbytečnost?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 6. 2014 8:38

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: Zkrácení úvazku - zdravotní stav
      Se zkráceným úvazkem musí souhlasit obě strany, tzn. i zaměstnavatel. Proč chcete ukončovat PP pro nadbytečnost? Nenastaly přece organizační změny v jejíž důsledku by byl zaměstnanec nadbytečným. Pokud se zaměstnanci zhoršil zdravotní stav, pak nechť podá výpověď nebo se domluví na ukončení PP dohodou.

    • 17. 6. 2014 8:39

      all (neregistrovaný)

      Re: Zkrácení úvazku - zdravotní stav
      Zaměstnanec by měl absolvovat mimořádnou lékařskou prohlídku u závodního lékaře a ten by měl vydat posudek, zda práci může vykonávat nebo ne. Pokud ne a zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, dá zaměstnanci výpověď ovšem nikoliv pro nadbytečnost, ale proto že zaměstnanec dlouhodobě pozbyl schopnost práci vykonávat. Samozřejmě bez nároku na odstupné. Na kratší úvazek zaměstnavatel nemusí přistoupit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).