Otěhotnění těsně před koncem rodičovské

• (neregistrovaný)

19. 6. 2014 15:03

Dobrý den, prosím o radu, jak postupovat.
    Dnes mi končí rodičovská dovolená, můj zaměstnavatel se mnou již nepočítá a chce mi zítra dát výpověď nebo dohodu o ukončení prac.poměru. Včera jsem však zjistila, že jsem nejspíš těhotná, byla jsem u doktorky, ta mi to však ještě nepotvrdila, prý je brzo, nejdřív tak za týden či dva týdny.
    Během příštího týdne se mám hlásit v nové práci, je tam možnost, že mě přijmou, nevím to však zatím jistě, je to tak na 90%.
    Co byste mi poradili, jak mám postupovat.
    Když zítra převezmu výpověď nebo dohodu a potvrdilo by se těhotenství, do nové práce bych nenastoupila, tak na co bych měla nárok, na mateřskou asi ne, že? A jak by to bylo s rodičovskou?
    Omlouvám se za tolik otázek, ale budu ráda za každou radu.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 6. 2014 15:14

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: otěhotnění těsně před koncem rodičov
      Převzít dohodu nemusíte. Jde o dohodu obou stran, pokud s ukončením souhlasí. Chce-li Vám dát výpověď, může jen z rg.důvodů ( náleží odstupné) a to nejdříve první den po skončení RD. Pak od násl. měsíce se počítá dvouměs.výpovědní doba, po které pr.pom. skončí. Jinak - před skončením RD jste chráněna před výpovědí, ledažeby se rušila celá organizace, tak ne.
      Kdybyste po převzetí výpovědi prokázala, že v době převzetí jste byla těhotná, výpověď je neplatná. PO skončení p.p. jste v tzv. ochranné lhůtě 180 dnů, to zn., že byste měla nárok na PPM z tohoto posledního zaměstnání. KDybyste však nastoupila do nového zaměstnání, OL z předchozího padá a nastoupila byste na PPM v tomto novém zaměstnání. Musíte splnit podmínku 270 kal.dnů pojištění v posl.dnech před nástupem na PPM , tedy je možné sčítat tyto dny z obou zaměstnání.
      Také záleží na tom, jaké mzdové podmínky budete mít v novém zaměstnání. Rodičovská dovolená je volno u zaměstnavatele a trvá nejdéle do tří let věku dítěte.

• 19. 6. 2014 18:19

prosím o radu (neregistrovaný)

Děkuji vám za odpověď!!!
      Takže kdybych prokázala, že jsem byla těhotná, to bych musela prokázat u toho zaměstnavatele, který mi dal výpověď? A jak odstupné, to bych asi musela vrátit, že?

• 20. 6. 2014 7:41

Katka2 (neregistrovaný)

Ano, musela. Kdyby vám to odstupné už stihnul vyplatit, tak byste ho musela vrátit.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).