Dobrý den, paní Jarmilo,
obávám se, že jakákoliv obrana by v tomto případě byla zbytečná. V placení záloh ČSSZ došlo od roku 2011 k výrazným změnám. OSVČ by měla platit zálohy ve výši, která byla vypočtena nebo stanovena v Přehledu o příjmech a výdajích. Pokud se sama dobrovolně rozhodne platit zálohy vyšší, budou se považovat za zvýšený vyměřovací základ na důchodové pojištění v měsíci, kdy taková částka na účet OSSZ přijde.
Platit zálohy předem (vždy nejdéle do konce kalendářního roku) možné samozřejmě je, ale pouze na základě předchozího oznámení příslušné OSSZ. Což jste jistě neučinila.
O změnách ve způsobu placení záloh jsme počátkem roku 2011 několikrát informovali, například článkem: Jak na zálohy na důchodové pojištění OSVČ? O novinkách v placení záloh informovala i ČSSZ (brožury, internetové stránky i samostatný dopis osobám samostatně výdělečně činným počátkem roku 2011).
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2012 16:49
Dobrý den,
prosím Vás ráda bych se zeptala. Jsem OSVČ a můj přeplatek na zálohách OSSZ výši 16500,- my byl odmítnut vrácen s odůvodněním, že ho automaticky převedly na DP. Každoročně si platím raději vyšší zálohy a přeplatky my byly vráceny. Mohu se bránit pokud s tímto nesouhlasím a nechci aby se mi zvyšoval základ DP. Předem děkuji.