Re: nový zaměstnanec - neschopenka
Chcete se tvářit,že nikdy nebyl Vaším zaměstnancem? Tomu člověku vzniklo pojištění, jak zdravotní, tak sociální. Má nárok na zdravotní ošetření v nemocnici a na nemocenskou - náhradu 14 dní od Vás a dále pak od sociálky. Ta by mu při nepřihlášení nic nevyplácela...A zdravotní pojišťovna by zase bez přihlášení na něm požadovala úhrady pojistného jako od osoby bez příjmů, což je přes 1 100 korun měsíčně. Chcete mu ještě víc zkomplikovat život, než ho má? A firmu vystavit nemalým postihům za nedodržování zákonů? O lidské stránce věci raději nepíši...
prosím na mě se nezlobte, to byl bohužel názor šéfa firmy, který tvrdí, že budeme
mít problém, já jsem názoru, že proč by nám pojišťovna nebo sociálka dělala problém, chudák kluk, smlouvu má a prostě je našim zaměstnancem a jestli se mu to stalo třetí den nebo třicátý přeci nehraje roli
já děkuji za podporu, že máme stejný názor
Pro s kulišárnou šéfa?
Podle dotazu se šéf zeptal své mzdové/personalistky?/, zda nebudou mít problém. Co my víme, zda není masírován tiskem s tím, jak sociálky nahlížejí na účelové nabírání zaměstnanců s vysokou mzdou, kteří následně onemocní.
http://finance.idnes.cz/podvody-s-nemocenskou-davkou-djs-/poj.aspx?c=A131106_120458_poj_sov
Nebyli jsme u toho rozhovoru, nevíme, kam směřoval.
Samozřejmě se mohl šéf ptát na to, zda nového zaměstnance vůbec přihlašovat, když nutně potřebují někoho na práci a z toho důvodu novému pracovníku ukončí pracovní poměr ve zkušební době hned, jak to půjde. Pak by mu měla dobrá mzdová/personalistka říci, že to nejde a třeba zdůvodnit i tím, že by to pak firmu stálo mnohem více, než těch pár dnů náhrady. Proto ji snad firma platí, nebo musí šéf (i když nevíme zda šéf mzdového oddělení nebo jednatel celé firmy) vše správně vědět?
S tou neschopenkou, poslanou na OSSZ, máte plno času.
Pracovník má nárok na dávky nemocenského pojištění (od státu) od 15. kalendářního dne trvání jeho dočasné pracovní neschopnosti.
Po dobu prvních 14 kalendářních dnů dostává zaměstnanec náhradu mzdy od zaměstnavatele. Za první tři dny pracovní neschopnosti, které měly být pro zaměstnance původně pracovními, náhrada mzdy nepřísluší.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
5. 7. 2014 12:36
od 1.7. jsme uzavřeli pracovní poměr se zaměstnancem, tři dny na to měl dopravní nehodu, nemáme ho ještě přihlášeného na ZP a SP / do 8 dní/
má někdo zkušenosti, zda vůbec přihlašovat? nebudou problémy s výplatou nemocenské? nebude zp a sp dělat problémy? neví někdo?