Re: Rodičovský příspěvek
Rodičovská dovolená je něco naprosto jiného než rodičovský příspěvek. RD jste měla do 25.5.2014, kdežto rodičovské příspěvek nebyl do 25.5.2014, ale byl vyplacený za měsíc květen, tzn. až do 31.5.2014. A jelikož nemůžete pobírat souběžně 2 dávky (27.5.-31.5. jst pobírala rodič. příspěvek i PPM), musíte peníze vrátit.
>>Prosím o radu,
>>od listopadu 2011 mi byl schválen rodičovský
>>příspěvek
>>ve výši 7600 Kč na tři roky, tzn. vyplaceno jsem měla
>>dostat 235.600 Kč za celou dobu čerpání. Tak bylo
>>také
>>vyplaceno. Rodičovská dovolená mi končila se třetími
>>narozeninami mého syna tj. 25.5.2014. Byla mi
>>vyplacena
>>poslední částka rodičáku ve výši 7.600 Kč.
>>27.5.2014 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou -
>>čekám druhé dítě. Z OSSZ mi přišly normálně peníze od
>>27.5. do 31.5.2014 na účet a úřad práce po mě chce
>>tuto
>>částku vrátit z vyplacených 7.600 Kč. Přijde mi to
>>dost
>>ujetý, proč by mi měli brát peníze, když jsem řádně
>>ukončila rodičovskou dovolenou a mateřská mi začala
>>až
>>dva dny po ukončení?
>>Díky moc za rady
Ale měla mi být vyplacena částka 235.600 Kč a ta mi také byla vyplacena. RD jsem předčasně neukončila, tak proč to mám vracet a když už, tak proč Uřadu práce? To by přeci měla požadovat když už OSSZ. Měli mi tedy odečíst z příspěvku poměrnou část od 27.5. ne?
>
>Rodičovská dovolená je něco naprosto jiného než
>rodičovský příspěvek. RD jste měla do 25.5.2014, kdežto
>rodičovské příspěvek nebyl do 25.5.2014, ale byl vyplacený
>za měsíc květen, tzn. až do 31.5.2014. A jelikož
>nemůžete pobírat souběžně 2 dávky (27.5.-31.5. jst pobírala
>rodič. příspěvek i PPM), musíte peníze vrátit.
Protože pokud máte nárok na PPM, nemáte nárok na RP. Proto část RP za dobu, kdy jste pobírala už i PPM, musíte vrátit ÚP.
Vyplatili vám vyšší RP o dávku PPM, takže částku musíte vrátit.
"Jestliže v rodině jeden z rodičů má z dávek nemocenského pojištění nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, pouze je-li vyšší než dávky nemocenského pojištění. V tomto případě je doplacen rozdíl mezi rodičovským příspěvkem a uvedenými dávkami."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
7. 7. 2014 8:02
Prosím o radu,
od listopadu 2011 mi byl schválen rodičovský příspěvek ve výši 7600 Kč na tři roky, tzn. vyplaceno jsem měla dostat 235.600 Kč za celou dobu čerpání. Tak bylo také vyplaceno. Rodičovská dovolená mi končila se třetími narozeninami mého syna tj. 25.5.2014. Byla mi vyplacena poslední částka rodičáku ve výši 7.600 Kč.
27.5.2014 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou - čekám druhé dítě. Z OSSZ mi přišly normálně peníze od 27.5. do 31.5.2014 na účet a úřad práce po mě chce tuto částku vrátit z vyplacených 7.600 Kč. Přijde mi to dost ujetý, proč by mi měli brát peníze, když jsem řádně ukončila rodičovskou dovolenou a mateřská mi začala až dva dny po ukončení?
Díky moc za rady