Re: služby daňové x nedaňové
ad 1) pokud vám hotel není schopen rozepsat zvlášť pronájem, pak celé na 513 bez nároku na odpočet DPH
ad 2) z faktury je patrné, že se jedná o občerstvení (stravovací služby mají stejně jako u nás místo plnění v zemi poskytnutí, takže by faktura byla se slov. DPH)? pokud ano, pak pouze ř. 5 přiznání a celé na 513
ad 3) pokud je smlouva na marketingové služby (nefakturujete jednotlivé položky), pak ř. 21 a SH kód 3
Děkuji paní Alli!!! Mohla bych se ještě zeptat znovu na bod 2) Faktura z EU je vystavena na "náklady se zabezpečením semináře a částka". Pak jsou k faktuře připnuty 3 jejich nákupní faktury: faktura za balíčky z hotelu - pronájem a občerstvení v jednom, faktura za tisk letáků, faktura za tisk brožur. Fakturují nám přesně součet svých nákupních faktur bez DPH, žádný zisk. Smlouva je jen ústní.
pokud bych nebyla schopna prokázat, že náklady na občerstvení byly pouze pro dodavatele z EU a jsou zahrnuty v kalkulaci ceny za marketingové služby, neriskovala bych a účtovala na 513 bez nároku na odpočet
účastnil se těch seminářů zdarma někdo od vašeho dodavatele?
Dodavatelem myslíte firmu, které jsme poté vystavili fakturu za marketingové služby? Myslím, že někdo tam od nich byl a zdarma to bylo pro všechny, tak pro něho taky. Ve skutečnosti jsme jim to celé "přefakturovali", ale faktura v sobě sčítá i další položky a tak to z ní není zřejmé a ze smlouvy také ne....
Nechce se mně riskovat, ale je to dost peněz. Napadá mě, kdyby firma, která pro nás seminář na Slovensku organizovala, byla ochotná změnit fakturu a vystavila ji položkově, tj. vyčíslila na ní odděleně kolik stál hotel, kolik letáky, kolik plakáty, pak bych alespoň u posledních 2 položek mohla uplatnit nárok na odpočet. Je to tak?
dodavatelem myslím tu firmu, kterou zmiňujete jako vašeho hlavní dodavatele z EU
v předchozí odpovědi jsem neměla na mysli neuplatnit nárok na odpočet vůbec, já bych si uplatnila nárok na odpočet DPH v ř. 43 z částky těch přiložených faktur (kromě občerstvení)
píšete, že jste jim všechno přefakturovali - i celé to občerstvení?
pokud ano a jste schopni vytvořit nějakou kalkulaci ceny za marketing a zohlednit v ní to občerstvení, tak si uplatněte DPH v ř. 43 z celé fakturované částky
náklady na občerstvení pak můžete dát daňově dle §24 odst. 2 písm. zc) ZDP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 7. 2014 12:30
Nějak jsem se do toho zamotala.
1) Pořádali jsme předváděcí/školící akci s celodenním občerstvením pro zákazníky zdarma. Faktura z hotelu nerozlišuje občerstvení a pronájem.
DPH si vůbec nebudeme uplatňovat.
2) To stejné se konalo na Slovensku. Organizovala to pro nás externí firma a fakturuje nám "náklady se zabezpečením semináře". Fakturuje bez slovenské DPH, systém reverse-charge.
Předpokládám, že si daň vyměřím a jen odvedu, tj. odpočet nebudu nárokovat ... ?
3) Náš hlavní dodavatel z EU nám část těchto nákladů uhradí. Budeme na něho vystavovat fakturu za "marketingové náklady od ledna do června" Tyto marketingové náklady v sobě budou mimo jiné zahrnovat část nákladů na seminář.
Vystavila bych fakturu bez DPH s vykázáním v systému reverse-charge...
Nebo bych měla část faktury na tyto nedaňové služby nevykazovat vůbec a v reverse-charge jen část faktury?