Odvod pojistného u odstupného

• (neregistrovaný)

8. 7. 2014 8:56

Dobrý den,
    Dostal jsem výpověď z PP podle § 52 písm. C) (nadbytečnost). U zaměstnavatele jsem pracoval méně než 1 rok, tak byl nárok na 1měsíční odstupné. Stav se potom změnil na dohodu o ukončení PP s tím, že PP byl ukončen o 2 měsíce dříve. V dohodě stálo: “protože dohoda je uzavírána y důvodu zrušení pracovního místa zaměstnance v důsledku organizační změny, zavazuje se zaměstnavatel zaměstnanci zaplatit zvýšené odstupné ve výši trojnásobku průměrného měsíčního výdělku dle § 52 písm. C)”.
    Kromě daně odvedl zaměstnavatel z celého 3měs odstupného také zdravotní i sociální pojistné. Bohužel jsem na internetu našel na toto téma různé odpovědi od znalých lidí:
    a) odstupné je vyšší, než dle ZP, a proto se odvádí pojistné i daň ze všech tří
    b) z odstupného vyššího než je dle ZP je třeba odvést pojistné i daň z toho, co převyšuje ZP.
    c) pojistné se z odstupného neodvádí, a to ani z plnění nad rámec daný ZP. V ZP jsou uvedeny pouze minimální výše odstupného pro jednotlivé případy. Odvádí se pouze daň.
    Proto bych chtěl poprosit o poradu, jak to s odvodem pojistného u odstupného je.
    Děkuji předem za pomoc.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 7. 2014 9:19

jasná. (neregistrovaný)

Re: Odvod pojistného u odstupného
      Jelikož byl PP ukončen dle § 52c, tedy zákonný důvod pro vyplácení odstupného, mělo se odstupné pouze danit, bez odvodu SP a ZP.

• 8. 7. 2014 9:26

RenataH (neregistrovaný)

souhlasím, chtěla bych po zaměstnavateli, aby mzdu opravil

• 8. 7. 2014 10:56

LiborKo (neregistrovaný)

To taky udělám. Děkuji za pomoc.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).