Výpočet důchodu u stropu SP

• (neregistrovaný)

9. 7. 2014 12:07

Dobrý den, víte někdo, resp. máte zkušenost s výpočtem starobního důchodu, pokud člověk v průběhu let dosahuje stropu pro odvod SP a z následujících výplat už tedy SP neodvádí ? Na ELDP se uvádí celá částka, nikoli pouze strop. Na sociálce mi nejdříve tvrdili, že co je nad strop, to už nemá na výpočet důchodu vliv, když se ale ptám, proč v tabulce redukčních hranic, z nichž se důchod počítá, je napsáno, že z příjmu nad 103 768 se započítávají 3%, tak mi nedokáží odpovědět. Přece buď se k tomu nepřihlíží nebo se započítávají 3%. Nevíte, prosím,někdo, jak je to opravdu ?
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 7. 2014 12:20

jasná. (neregistrovaný)

Re: Výpočet důchodu u stropu SP
      Citace z MÚ 2014, str. 524
      Faktický (ne maximální) vyměřovací základ se na ELDP uvádí z důvodu možného vyhodnocení otázky aplikace ustanovení § 11 odst. 2, § 16 odst. 4 zákona č. 155/1995 Sb. - při stanovení výše důchodu se však započítává jen maximální vyměřovací základ.

• 9. 7. 2014 13:24

RenataH (neregistrovaný)

že bych z toho byla moudrá, to tedy nejsem. Stejně mi nejde do hlavy, proč v té tabulce, podle níž se důchod počítá, je uvedena ta nejvyšší redukční hranice, z jejíhož překročení se započítávají 3%. Navíc mi tvrdili, že žádný strop na důchod neexistuje.

• 9. 7. 2014 13:32

jasná. (neregistrovaný)

Renatko, sama víte, že v zákonech nelze logiku hledat. A vyjádření úředníku už vůbec nelze brát vážně. Asi 4 roky zpětně jsem řešila dost zapeklitý případ ohledně daní, podala jsem písemný dotaz na FÚ, odpověď mi poslali. Moje známá je v jiném okrese, poslala tentýž písemný dotaz na jejich FÚ a světe div se, písemná odpověď byl pravý opak od odpovědi, kterou jsem obdržela já. A kde byla pravda, dodnes nevím.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).