Re: Účetní x FÚ
Pokud firma přestala komunikovat s FÚ i s Vámi, měl by se FÚ zaměřit na jednatele firmy, který mimo jiné odpovídá za účetnictví a měl by dodat doklady, které si odvezl a tudíž vlastní.
Já Vás chápu, jenže tady je zřejmé, že oni ho nejsou schopni přimět ke spolupráci a paní to má "odnést " ? Jsem toho názoru, že pokud paní cituji":
"Plnou moc jsem neměla, k zastupování jsem pověřena nebyla, u jednání byl jednatel osobně a mne si vzal s sebou pro případné vysvětlování",
tak by plnou odpovědnost měl nést naprosto a v plné míře jednatel. Ať si ho hledá FÚ třeba na Marsu.
Já bych si to dobře rozmyslel, protože jednatel s FÚ nespolupracuje a případné nejasnosti či problémy bude chtít FÚ vysvětlit od paní Dany, která navíc nedostala za práci zaplaceno. Paní Dana není povinna uchovávat doklady, které si jednatel odnesl a tím pádem vlastní.
Takže kopec starostí a peníze žádné :-)
>>>>>
>>>>>Dostala jsem zprávu do mailu, poté mi paní volala.
>>>>>Chce dodat evidenci k DPH od 11/2013 a vystavené fa.
>>>>>Řekla jsem jí, že faktury si odnesl jednatel, tak prý
>>>>>je
>>>>>mám znovu vytisknout.
>>>>
>>>>zareagujte na e-mail tak, že bez řádné výzvy nic
>>>>nedodáte, ať vám dají výzvu (§57,58§93). až obdržíte
>>>>řádnou
>>>>výzvu, jste povinna údaje vydat. na základě mailu či
>>>>telefonu ne.
>>>S výše uvedeným naprosto souhlasím. Až Vám přijde
>>>výzva, můžete si v klidu rozmyslet, jak budete
>>>reagovat.
>>>Jen nechápu, proč by měla paní doklady vydat, když si
>>>je odnesl jednatel ?
>>
>>protože je má k dispozici. být oaní, tak je netisknu,
>>pošlu v el. podobě. tím si povinnost splní.
Otázkou je, jaké doklady má k dispozici. Např. vydané faktury - vystavovala je externí účetní, nebo byly vystavovány ve firmě a externí účetní je pouze zaúčtovala? Pokud by tomu tak bylo, tak sice může z účetního systému faktury vytisknout, ale nebudou to ty "správné" vydané faktury s podpisem osoby odpovědné za vystavení. Je to tanec mezi vejci.
>Já bych si to dobře rozmyslel, protože jednatel s FÚ
>nespolupracuje a případné nejasnosti či problémy bude
>chtít FÚ vysvětlit od paní Dany, která navíc nedostala
>za práci zaplaceno. Paní Dana není povinna uchovávat
>doklady, které si jednatel odnesl a tím pádem vlastní.
>Takže kopec starostí a peníze žádné :-)
Re: Účetní x ÚzP FÚ
Dano,
kontrola je asi z ÚzP FÚ a nikoliv z krajského FÚ. Určitě je kontrola u společnosti a nikoliv u firmy (firma je jen název společnosti).
Jak už správně zaznělo, telefonát či email od tety z ÚzP či ze samotného FÚ nic neznamená, nicméně bych se choval maximálně vstřícně se snahou nepoškodit klienta, byť bývalého.
Úřední osoba z Vás chce udělat svědka podle § 96 daňového řádu. Svědek musí vypovídat pravdivě a nic nezamlčovat.
Pokud jste papírové účetnictví odevzdala klientovi, tak pravdivě odpovězte, že ho nemáte. Pokud je vymazané elektronické účetnictví z počítače, tak pravdivě odpovězte, že ho nemáte.
Jistě to nebyl Váš jediný klient a tak po Vás nikdo nemůže chtít, abyste si pamatovala detaily. Účtovala jste dodané doklady a jejich obsah Vás moc nezajímal, mimo správného zaúčtování.
Osvědčilo se mi přísloví Mluviti stříbro, mlčeti zlato. Můj první výslech na hospodářské kriminálce (v minulém tisíciletí) jsem začal rozšafně a mnoha slovy. Ten dement co to zapisoval začal velmi pomalu datlovat každé slovo. A pak jsem odpovídal pouze Nevzpomínám si a výjimečně Ano, Ne. :-))
Držím palce
Hezký den!
Re: Účetní x ÚzP FÚ
>>Dano,
>>
>>kontrola je asi z ÚzP FÚ a nikoliv z krajského FÚ.
>>Určitě je kontrola u společnosti a nikoliv u firmy
>>(firma
>>je jen název společnosti).
>>
>>Jak už správně zaznělo, telefonát či email od tety z
>>ÚzP či ze samotného FÚ nic neznamená, nicméně bych se
>>choval maximálně vstřícně se snahou nepoškodit
>>klienta,
>>byť bývalého.
>>
>>Úřední osoba z Vás chce udělat svědka podle § 96
>>daňového řádu. Svědek musí vypovídat pravdivě a nic
>>nezamlčovat.
>>
>>Pokud jste papírové účetnictví odevzdala klientovi,
>>tak pravdivě odpovězte, že ho nemáte. Pokud je
>>vymazané
>>elektronické účetnictví z počítače, tak pravdivě
>>odpovězte, že ho nemáte.
>>
>>Jistě to nebyl Váš jediný klient a tak po Vás nikdo
>>nemůže chtít, abyste si pamatovala detaily. Účtovala
>>jste dodané doklady a jejich obsah Vás moc nezajímal,
>>mimo správného zaúčtování.
>>
>>Osvědčilo se mi přísloví Mluviti stříbro, mlčeti
>>zlato. Můj první výslech na hospodářské kriminálce (v
>>minulém tisíciletí) jsem začal rozšafně a mnoha slovy.
>>Ten
>>dement co to zapisoval začal velmi pomalu datlovat
>>každé slovo. A pak jsem odpovídal pouze Nevzpomínám si
>>a
>>výjimečně Ano, Ne. :-))
>>
>>Držím palce
>>
>>Hezký den!
>
>svědka těžko, o čem by vypovídala? o tom, jak
>zaúčtovala?
>co takhle §57,58 a 93?
Vone to je jedno, když se chce tak de vše, zákon nezákon.
Když se sejde dobrá parta matiášníků, tak to frčí:
Komise pro aplikaci nové civilní legislativy při Ministerstvu spravedlnosti (dále jen KANCL) vypracovala výkladové stanovisko k náhradě škody způsobené v souvislosti s výkonem odborného poradenství podle zvláštních zákonů. Ze stanoviska č. 29 vyplývá, že při náhradě škody způsobené advokátem nebo daňovým poradcem se přednostně postupuje podle zákonů o advokacii a daňovém poradenství. V těchto případech se neuplatňuje § 2950 nového občanského zákoníku o škodě způsobené informací nebo radou.
Hezký den
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 7. 2014 12:51
Dobrý den, dělala jsem externě účetnictví jedné firmě. Bala u ní zahájena kontrola z FÚ. Na začátku kontroly jsem byla jednání vždy přítomna. Potom firma přestala komunikovat s FÚ i se mnou. Již 4 měsíce je nedělám a FÚ teď po mně chce, abych jim dala podklady z účetnictví - z počítače (doklady si již odvezl jednatel). Když jim to dám, neporuším něco vzhledem k firmě? A když jim to nedám, neporuším něco vzhledem k FÚ? Nevím, jak se zachovat. Poradí mi někdo? Děkuji.