Dlouhodobě nemocný, výpověď

• (neregistrovaný)

23. 7. 2014 13:32

Dobrý den,

potřebovala bych radu.
    Otec (předdůchodový věk) je od března t.r. v pracovní neschopnosti se zády (pobírá kvůli tomu i ID II.stupně), přiadá v úvahu i operace. Jelikož mu zbývá necelý rok do starobního důchodu, tak přemýšlí, že současný pracovní poměr ukončí a na zbývající dobu půjde na ÚP (poradila mu to takto pracovnice OSSZ). Podpůrčí doba mu skončí v březnu 2015 a nyní přemýšlíme, jak to provést, protože mu neustále volají ze zaměstnání, kdy už nastoupí (lístek na peníze pravidelně posílá). Chtěl by podat výpověď ze zdravotních důvodů. Našla jsem v zákoně o zaměstnanosti, že pokud je to ze zdravotních důvodu, tak musí být vypracován lékařský posudek - a mě zajímá od kterého lékaře má být posudek zpracován? Závodní lékař nebo obvodní lékař?

Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2014 14:17

iva. (neregistrovaný)

Re: dlouhodobě nemocný, výpověď
      Závodní lékař.
      Nerozumím tomu, proč by končil pracovní poměr a šel na ÚP. Na ÚP ho stejně nezaevidují, pokud je na nemocenské.
      A pokud nemocenskou přeruší, novou už nedostane - teda dostane, pokud by ji stihl v sedmidenní OL, jenže by neměl prvních 14 dnů nic (jen podporu) a navíc by šel na nemocenskou s novým průměrem pro nemoc. Proč prostě nemarodí dál, když může ještě cca 3/4 roku?

• 23. 7. 2014 14:22

Líba (neregistrovaný)

Taky jsem to nepochopila. Paní z OSSZ by měla vysvětlit, v čem podle ní ta výhoda spočívá. Možná to, že už z práce přestanou volat. Já bych to řešila až po skončení podpůrčí doby.

• 23. 7. 2014 14:34

Katka2 (neregistrovaný)

Napadá mě jedině, že by vyšel lepší průměr na důchod (nevím jak se počítá, to je jen možnost?).

• 23. 7. 2014 14:47

Líba (neregistrovaný)

To sotva. Jak nemocenská, tak podpora se do příjmu nepočítá. Kromě toho, doba zaměstnání i v době nemoci, se do odpracovaných let započítá plně, kdežto většina náhradních dob (např. evidence na ÚP) se počítá 80%.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).