Re: Propuštění § 52 c a nový zaměstnanec
Může to být napadnutelné a zaměstnanec se může soudit. A pak je to na soudu, jak rozhodne.
Samozřejmě že je to napadnutelné a soud byste asi prohrála, protože místo přece rušíte ne proto, že na něm máte zaměstnance se kterým nejste spokojena (to si musíte vyřešit jiným způsobem), ale proto, že z důvodu organizační změny to místo nadále nepotřebujete. Takže nemůžete hledat někoho na místo, které nemáte.
zákonný postup je taový, že zam-tel zjistí, že zaměstnanec je vzhledem k např. org. změně, úsporám, efektivnosti atd. nadbytečný, rozhodne o tom, že mu dá výpověď, po nějaké době, zjistí, že je nutno toto místo opět obsadit a může přijmout nového, vámui popsaný způsob o hledání nového ve výp. době je nepřípustný, problémového zam-ce řešte výpovědí nebo nabídněte dohodu, na § 55 opět musíte mít závažné důvody, porušování povinností zvlášť hrubým způsobem a to asi nebude ve vašem případě to pravé.
Děkuji všem za reakce! Ještě mě napadlo §52 f - neuspokojivé výsledky, ale to je asi též právně napadnutelné? A asi musí předcházet písemná výzva?
Nebo změnit dobu neurčitou na dobu určitou s tím, že by zaměstnanec dostal odměnu místo odstupného - co si o tom myslíte?
>Děkuji všem za reakce! Ještě mě napadlo §52 f -
>neuspokojivé výsledky, ale to je asi též právně
>napadnutelné? A asi musí předcházet písemná výzva?
ano, výzva k odstranění, lhůta, pak teprve výpověď, je to zdlouhavé.
>Nebo změnit dobu neurčitou na dobu určitou s tím, že
>by zaměstnanec dostal odměnu místo odstupného
pokud ho k tomu přesvědčíte, tak by nebyl problém to tak skončit.
- co si o
>tom myslíte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
23. 7. 2014 14:00
Dobrý den, poprosila bych Vás o radu - pokud se propustí "problémový" zaměstnanec z důvodu nadbytečnosti dle § 52 c, neb zaměstnavatel se chce vyhnout přímo vyhazovu "natvrdo" dle § 55, jak dlouho se na dané pracovní místo nesmí přijmout další pracovník? Mám pocit, že je to půl roku či rok, ale nejsem si jistá a v ZP jsem tuto informaci nenašla. Moc děkuji!