DPH odvede odběratel

• (neregistrovaný)

24. 7. 2014 9:08

Dobrý den,
    rád bych Vás poprosil jak postupovat v případě, že odběratel sám odvede za dodavatele DPH na účet fiančního úřadu a odběrateli zašle částku bez DPH. Jaký je poté postup? Musí dát odběratel dodavateli nějaké potvrzení o tom, že toto provedl? Jak se poté u dodavatele účtuje?
    Děkuji předem, ale zatím jsem se s tímto nesetkal.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 7. 2014 9:17

. (neregistrovaný)

Re: DPH odvede odběratel
      Jako první by měla být dohoda mezi odběratelem a dodavatelem, že DPH u uvedeného plnění bude zaplacena přímo na účet finančního úřadu. Některé firmy dávají toto dnes již přímo do smlouvy.

• 24. 7. 2014 9:47

Lenka F. (neregistrovaný)

Souhlasím s předchozí odpovědí, navíc doporučuji podívat se na tento článek, je tam popsáno jak zaplatit DPH za dodavatele.

http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/placeni-dani/jak-spravne-zaplatit-dan/2013

Účtování - můžete úhradu proti pohledávce za fakturu jako částečnou úhradu (321/221), nebo můžete z faktury 321 proti závazku k FÚ (ale nedávala bych na 343, to by se motalo do běžného DPH - nebo vytvořit zvláštní analytiku) a z tohoto účtu na 221.

• 24. 7. 2014 10:05

Jirka01 (neregistrovaný)

Děkuji.
      To znamená, že z pohledu dodavatele budu účtovat takto:
      faktura vydaná:
      bez DPH 311/602
      DPH 311/343
      úhrada odběratelem (část bez DPH) 211,221/311
      takže mám pohledávku a zároveň závazek ve výši DPH, takže mohu to třeba na základě potvrzení od odběratele zaúčtovat 343/311?
      Příjde mi to stejně docela hloupý, protože se zase my jako dodavatele dostáváme do pozici, že musím věřit odběrateli, že za mě tu DPH odvedl, takže mě stejně budou čekat telefonáty na FÚ, zda skutečně bylo DPH ze strany odběratele uhrazeno.:-(

• 24. 7. 2014 10:23

Lenka F. (neregistrovaný)

Máte pravdu, z obou stran je to trochu komplikované. My jsme toto použili zatím jednou, když jsme řešili záruku firmy za podnikatele, který neplatil úvěr a stroj který byl předměte úvěru jsme od něj odkupovali s tím, že banka na nás v podstatě převáděla nesplacenou část úvěru - bylo to menší zlo než zaplatit záruku a nemít nic. V tomto případě jsme byli přesvědčení, že by dodavatel DPH nezaplatil a raději jsme zaplatili za něj. Vše máme smluvně ošetřené.
      Doporučila bych Vám pohlídat si, aby Váš odběratel postupoval podle pokynů, na které jsem poslala odkaz. Tím bude platba spolehlivě identifikovaná jako úhrada Vaší daňové povinnosti na DPH.

• 24. 7. 2014 10:41

Jirka01 (neregistrovaný)

Ještě jednou moc děkuji za cenné rady. Přeji Vám příjemný den.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).