Re: DPH odvede odběratel
Souhlasím s předchozí odpovědí, navíc doporučuji podívat se na tento článek, je tam popsáno jak zaplatit DPH za dodavatele.
http://www.financnisprava.cz/cs/dane-a-pojistne/placeni-dani/jak-spravne-zaplatit-dan/2013
Účtování - můžete úhradu proti pohledávce za fakturu jako částečnou úhradu (321/221), nebo můžete z faktury 321 proti závazku k FÚ (ale nedávala bych na 343, to by se motalo do běžného DPH - nebo vytvořit zvláštní analytiku) a z tohoto účtu na 221.
Děkuji.
To znamená, že z pohledu dodavatele budu účtovat takto:
faktura vydaná:
bez DPH 311/602
DPH 311/343
úhrada odběratelem (část bez DPH) 211,221/311
takže mám pohledávku a zároveň závazek ve výši DPH, takže mohu to třeba na základě potvrzení od odběratele zaúčtovat 343/311?
Příjde mi to stejně docela hloupý, protože se zase my jako dodavatele dostáváme do pozici, že musím věřit odběrateli, že za mě tu DPH odvedl, takže mě stejně budou čekat telefonáty na FÚ, zda skutečně bylo DPH ze strany odběratele uhrazeno.:-(
Máte pravdu, z obou stran je to trochu komplikované. My jsme toto použili zatím jednou, když jsme řešili záruku firmy za podnikatele, který neplatil úvěr a stroj který byl předměte úvěru jsme od něj odkupovali s tím, že banka na nás v podstatě převáděla nesplacenou část úvěru - bylo to menší zlo než zaplatit záruku a nemít nic. V tomto případě jsme byli přesvědčení, že by dodavatel DPH nezaplatil a raději jsme zaplatili za něj. Vše máme smluvně ošetřené.
Doporučila bych Vám pohlídat si, aby Váš odběratel postupoval podle pokynů, na které jsem poslala odkaz. Tím bude platba spolehlivě identifikovaná jako úhrada Vaší daňové povinnosti na DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
24. 7. 2014 9:08
Dobrý den,
rád bych Vás poprosil jak postupovat v případě, že odběratel sám odvede za dodavatele DPH na účet fiančního úřadu a odběrateli zašle částku bez DPH. Jaký je poté postup? Musí dát odběratel dodavateli nějaké potvrzení o tom, že toto provedl? Jak se poté u dodavatele účtuje?
Děkuji předem, ale zatím jsem se s tímto nesetkal.