Re: Nárok na 1. PPM nebyl, nyní bude 2.
Paní JiřinoH., děkuji za odpověď. Nezastírám, že se to všechno dělá proto, aby byla pojištěná a měla nemocenskou a mateřskou. Vdala se sem a s majiteli firmy je spřátelená. Myslím si správně, že rodičovská by mohla skončit třeba i v polovině července a ten výdělek mít až od poloviny července do konce července a od 1.8. nemoc, a přesto by platilo, co jsem psala výše. Je to tak?
Mně se totiž plete něco s nejméně 30ti dny pojištění, ale to mám asi na mysli případ, kdy je žena pár let na rodičovské, přechází na další MD a nic mezi RD a MD neodpracuje. V takovém případě se hledá nějaký výdělek a pojištěná doba ve 12ti měsících před nástupem na MD a když tam není, tak se jde zpětně až do roku, ve kterém je aspoň 30 pojištěných dnů. Ale v našem případě tam nemusí být těch aspoň 30 pojištěných dnů a stačí třeba i jen 10 dnů v červenci, mám pravdu?
Musí mít aspoň 7 kalendářních dnů, jestli tomu dobře rozumím.
Těch 7 KD je jen ve vyjmenovaných příp.a to § 18 odst.4 a 5./ není-li 7 KD, použije se jedna třicetina předpokl. výdělku).Pokud jde
PPM do 4 let věku 1.dítěte , stanoví se podle §19 odst.3- tedy tento její nový průměr bude v každém příp.vyšší. Ano, Karo, jde se dozadu a není-li ve posl.12 KM příjem, vezme se předch.kalendářní rok, kde bude příjem a alespon 30 KD v děliteli.
Měla jsem na mysli odstavec 6:
"Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 7 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ."
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 7. 2014 11:03
Zdravím všechny mzdové a prosím o radu. Omlouvám se za ten nadpis, ale nic lepšího jsem nevymyslela. Je fakt, že mi to únavou myslí méně (syn se ženil, organizace byla náročná, a to vedro...).
K problému: psala jsem tu před časem, ale nikdo mi neodpověděl, zkouším tedy znovu.
V jedné firmě mám zaměstnankyni, cizinku z EU. Nastoupila již těhotná v 12/2012 na malý úvazek za pár korun. Na PPM nárok neměla, nesplnila podmínku 270 kal. dnů pojištění. A kromě toho výdělek byl tak malý, že by případná PPM byla stejně nižší než rodič. příspěvek. Takže - ona něco odpracovala, pak měla nemocenskou a koncem ledna 2013 porodila. Zůstala jako zaměstnanec firmy na rodičovské dovolené.
Nyní je znovu těhotná a prý od 1.8. jí lékař napíše rizikové. Rodit má někdy na jaře 2015. Firma souhlasila s ukončením rodičovské dovolené a ona nyní v červenci pracuje (vyšší úvazek, větší peníze).
Potvrďte mi prosím toto (nebo mě opravte):
1) Na nemocenskou jí nárok vznikne a bude se jí počítat z výdělku v 7/2014.
2) Na PPM jí také nárok vznikne, protože tím, že byla celou dobu zaměstnaná (na rodičovské dovolené), splní podmínku 270 dnů pojištění. A PPM se jí bude počítat také z výdělku 7/2014.