Nárok na 1. PPM nebyl, nyní bude 2. MD

• (neregistrovaný)

25. 7. 2014 11:03

Zdravím všechny mzdové a prosím o radu. Omlouvám se za ten nadpis, ale nic lepšího jsem nevymyslela. Je fakt, že mi to únavou myslí méně (syn se ženil, organizace byla náročná, a to vedro...).
    K problému: psala jsem tu před časem, ale nikdo mi neodpověděl, zkouším tedy znovu.
    V jedné firmě mám zaměstnankyni, cizinku z EU. Nastoupila již těhotná v 12/2012 na malý úvazek za pár korun. Na PPM nárok neměla, nesplnila podmínku 270 kal. dnů pojištění. A kromě toho výdělek byl tak malý, že by případná PPM byla stejně nižší než rodič. příspěvek. Takže - ona něco odpracovala, pak měla nemocenskou a koncem ledna 2013 porodila. Zůstala jako zaměstnanec firmy na rodičovské dovolené.
    Nyní je znovu těhotná a prý od 1.8. jí lékař napíše rizikové. Rodit má někdy na jaře 2015. Firma souhlasila s ukončením rodičovské dovolené a ona nyní v červenci pracuje (vyšší úvazek, větší peníze).
    Potvrďte mi prosím toto (nebo mě opravte):
    1) Na nemocenskou jí nárok vznikne a bude se jí počítat z výdělku v 7/2014.
    2) Na PPM jí také nárok vznikne, protože tím, že byla celou dobu zaměstnaná (na rodičovské dovolené), splní podmínku 270 dnů pojištění. A PPM se jí bude počítat také z výdělku 7/2014.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).