Re: OT: V ČR není vymahatelnost práva :-
>Podělím se s Vámi o příběh mých příbuzných: uzavřeli
>smlouvu na výstavbu RD (komplet - stavební povolení,
>projekt, stavba) s jednou stavební firmou, budu ji říkat
>XXX, a.s.. Protože firma ani po roce stavební povolení
>nezískala (ačkoli dostala zálohu 200 tisíc), příbuzní
>od smlouvy odstoupili. Bohužel jsme zjistili, že takto
>vyinkasovali zálohy od desítek klientů a pak dělali
>mrtvé brouky. Firma XXX, a.s. chtěla ještě asi 500 tisíc
>doplatit za odstoupení od smlouvy. Před cca 1/2 rokem
>proběhl (už i odvolací) soud a přikázal zaplatit firmě
>XXX, a.s. soudní výlohy mým příbuzným (cca 90 tisíc).
>
>No a co myslíte, Firma XXX, a.s. stalé existuje, ale
>převedla již asi před 2 roky veškerý majetek na firmu
>XXX nízkoenergetické rodinné domy, a.s., kterou vlastní
>stejní lidé a byla založena právě taktéž před 2 roky.
>
>Já bych takovýmhle lidem zakázal podnikat a nesměli by
>mít nikde podíl apod. :-( Sice budeme dávat
>insolvenční návrh s návrhem na prohlášení konkursu, ale myslím,
>že je to stejně k ničemu :-( Firma XXX, a.s. půjde do
>konkursu a budou dál podvádět pod hlavičkou firmy XXX,
>nízkoenergetické rodinné domy, a.s. :-(
>Já bych takovýmhle lidem zakázal podnikat a nesměli by mít nikde podíl apod. - ani nevíte, jak mi mluvíte z duše....
Osobní příběh - firma XXX nevyplácela manželovi celé výplaty, vždy jen kousíček a zbytek nikde a jen sliby. Přes rok to manžel toleroval a pak se stalo to,že zemřel. Soudila jsem se s firmou XXX, nechodili tam a všechno jsem vyhrála. Rok trvalo, než to bylo předáno exekutorům a dalších 13 měsíců než začal exekutor pátrat a hledat, co je možné zabavit. Samozřejmě už není nic a firma jde do konkursu. 5 let se mi všechno stále připomíná, stálo mě to další peníze a pan podnikatel, kterého osobně znám, si žije velice dobře a nad poměry. Já vdova a mé děti, neuvidím nic....
To je smutné, ale teda rok dělat jen za část mzdy....Třeba se pro konkurs nějaký majetek najde. Dlužné mzdy jsou vypořádány jako první. Je zajímavé, že exekutor začal konat až více než po roce. Nezažalujete exekutora za nečinnost a způsobenou škodu?
Byla to stavební firma a práce jiná nebyla, ale to už je jedno...Majetek tam není, to už mám zjištěno, bude tak na odměnu správce KP, která je ještě přednostnější:-)) Žalovat exekutory? Další peníze na soudy a právníky? Já už asi nemám sílu....Ale děkuji za dobře míněnou pomoc!!
Je to smutné, ale domnívám se, že v žalobě na soudního exekutora byste úspěšná nebyla. Jednak je obtížné prokázat, že v době, kdy exekutor konat mohl, byl ve firmě majetek, jehož prodejem by byla uspokojena vaše pohledávka a druhak jste se o pohledávku po předání exekutorovi nijak nestarala a např. neupozornila dozorující soud na průtahy v řízení.
Příběh mého známého:
Bydlí v paneláku a nad nimi bydlela starší paní, které jeho matka nakupovala a pomáhala. Když zemřela, tak vnučka tam nastěhovala cikány. 6 cikánů v bytě 2+1, bordel, protože jádro bylo staré, tak cikáni mého známého nestále vytápěli. Když se ozval důrazně, tak přišel manžel vnučky a křičel, že ještě jednou budou "obtěžovat" jeho manželku, tak si to s nimi vyřeší jinde a jinak ( pozor to není vymahač dluhů, ale pan učitel ). Když si pořád stěžovali, tak zfalšovali obálky s výhrůžnými dopisy a známého odsoudili na 6 měsíců na 2 roky podmíněně. U soudu soudce a státní zástupce našlapovali kolem cikánů (údajných svědků) jako kolem šlechty. Vnučka vlastní penzion se 7 pokoji, dům, restauraci. Známý se domáhal spravedlnosti na městské policii, policii ČR a stavebním úřadu - nikdo to "nedělá". Známý upřímně nechápe k čemu tu vlastně jsou. Dát to k soudu je hodně problematické, navíc získat důkazy není tak jednoduché, jak si mnozí myslí.
Teď se cikáni odstěhovali a vnučka měla potrat. Známý říká: nepřeji jí to, ale "boží mlýny" melou pomalu, ale jistě !
A co podat oznámení na podezření z trestného činu podvodu ? Mám s tím zkušenost (ale jenom jednu) a policie se docela činí.
Peníze Vám to asi nevrátí, ale např. já osobně bych měl asi dobrý pocit z toho, že jsou podnikatelé/podvodníci v kriminále.
>A co podat oznámení na podezření z trestného činu
>podvodu ? Mám s tím zkušenost (ale jenom jednu) a policie
>se docela činí.
Jo to možná taky vyzkoušíme... Snažím se sehnat víc podvedených klientů, abychom podali hromadné trestní oznámnení...
>
>Peníze Vám to asi nevrátí, ale např. já osobně bych
>měl asi dobrý pocit z toho, že jsou
>podnikatelé/podvodníci v kriminále.
>
>
>
>
>
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
30. 7. 2014 13:00
Podělím se s Vámi o příběh mých příbuzných: uzavřeli smlouvu na výstavbu RD (komplet - stavební povolení, projekt, stavba) s jednou stavební firmou, budu ji říkat XXX, a.s.. Protože firma ani po roce stavební povolení nezískala (ačkoli dostala zálohu 200 tisíc), příbuzní od smlouvy odstoupili. Bohužel jsme zjistili, že takto vyinkasovali zálohy od desítek klientů a pak dělali mrtvé brouky. Firma XXX, a.s. chtěla ještě asi 500 tisíc doplatit za odstoupení od smlouvy. Před cca 1/2 rokem proběhl (už i odvolací) soud a přikázal zaplatit firmě XXX, a.s. soudní výlohy mým příbuzným (cca 90 tisíc).
No a co myslíte, Firma XXX, a.s. stalé existuje, ale převedla již asi před 2 roky veškerý majetek na firmu XXX nízkoenergetické rodinné domy, a.s., kterou vlastní stejní lidé a byla založena právě taktéž před 2 roky.
Já bych takovýmhle lidem zakázal podnikat a nesměli by mít nikde podíl apod. :-( Sice budeme dávat insolvenční návrh s návrhem na prohlášení konkursu, ale myslím, že je to stejně k ničemu :-( Firma XXX, a.s. půjde do konkursu a budou dál podvádět pod hlavičkou firmy XXX, nízkoenergetické rodinné domy, a.s. :-(