Mám z toho ten špatný pocit, že přijetím zboží byla reklamace zahájena (od toho času se totiž všechno počítá, ne od času kdy vám donese doklad). Vy jste navíc mu nevystavila řádný reklamační protokol. Do 30 dnů jste se nevyjádřila k reklamaci.
To, že on vám nepředložil doklad není důvod proč nezahájit reklamaci ... tedy alespoň nikde v podmínkách jak občanského zákoníku, tak zákona na ochranu spotřebitele to není.
Tak se obávám, že trumfy má v kapse on.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 4. 2012 5:21
Dobrý den,
jsem OSVČ, zákazník si u mne koupil zboží, které po pár měsích přišel reklamovat. Zboží přivezl v dezolátním stavu, i když zboží bylo určené vyloženě pro použití pouze na sněhu, bylo zřejmé, že zboží používal i mimo sníh, protože bylo zablácené a potrhané (to potrhání, přišel zákazník reklamovat).
Hned jsem mu sdělila, že mu to na reklamaci vezmu, ale že očividně používal zboží, tak jak neměl (to jsem i zdokumentovala)a že mu záruka určitě nebude uznána, zákazník trval na reklamaci. Požádala jsem ho o doklad o zakoupení, abych mohla teda zahíjit Reklamační řízení, který ale neměl, tvrdil, že ho přiveze, ale trval na tom, že zboží už tam nechá. Tak jsem mu pouze napsala, že jsem převzala na reklamaci zboží, které je poškozené, podepsla a orazítkovala, nic víc tam napsaného nebylo. Ubíhaly dny a zákazník nešel, tak jsem ho uháněla telefonicky, že teda potřebuju ten doklad, abych mohla dořešit reklamaci a zároveň mu oznámila, že mu záruka stejně není uznána, protože po posouzení technikem , bylo jasné že porušil pravidla používání, tak ať si zboží vyzvedne a nechá třeba opravit na své náklady, to se mu nelíbilo a už se neozval. Po hodně dlouhé době zaslal pouze dopis, že jsem se nevyjádřila k reklamaci a že teda trvá na tom, abych mu vrátila peníze. Tak jsem mu oznámila písemně, že reklamace nebyla zahájena, protože do dnešního dne jsem neobdrželůa doklad o zakoupení zboží a že ho má tedy doručit, aby mohla zahájit reklamci a on dostal reklamšní protokol s popisem co reklamuje a dalšími náležitými údaji a nebo si vyzvednout zboží a taky to , že mu budu účtovat úschovné, dne platného ceníku. Opět nereagoval a tedˇ po půl roce pouze zaslal dopis s oznámením, že mám uhradit částku za to zboží nebo mě bude spoudně uhánět. Zboží mám do dnešního dne u sebe.
Potřebovala bych radu jak dál. Do dnešního dne mi vysí reklamašní protokol nad stolem, který si nepřevzal, protože nedodal doklad o zakoupení a zboží mám taky u sebe. Pán si asi myslí, že tím, že jsem mu jednou větou napsala, že jsem převzala velmi poškozené zboží a
nic víc, tak tím byla reklamace zahájena.