Re: prosím názory k NV za přesčas
Vy nemůžete obejít zákoník práce, tím, že sepíšete, že na prvém místě se za práci přesčas bude vybírat náhradní volno.
A nechápu, z čeho máte strach. Pokud se u vás bude dodržovat § 93 ZP, pak je vše v pořádku. Nadřízení proti přesčasům nic nemají, zaměstnaci taky ne, tak nehledejte v tom problém.
Dobrý den. Já bych jako mzdová řešila pouze to, jestli je to v rámci ZP a nepřeklačujete přesčasové hodiny.
Pokud máte plat, předpokládám, že děláte mzdy na základě nějakého výkazu docházky - z docházkového systému nebo vám přistane na stole papír s podepsanou docházkou, ne? Podepisuje docházku jak zaměstnanec, tak jeho nadřízený? Jestli ano, tak je to v pořádku. Za povolené přesčasy zodpovídá nadřízený zaměstnance, nikoliv mzdová účetní.
A že je to jen ten jeden zaměstnanec, v tom problém nehledejte, není to vaše zodpovědnost.
M.
Dobrý den,
v oblasti mezd ještě nemám potřebné zkušenosti a tak se předem omlouvám, pokud budu mít hloupou otázku. Za přesčasy se nejprve má vybrat NV? Myslím, že se to běžně dělá ve firmách, že jsou přesčasy propláceny, jen se nesmí překročit limit hodin za rok. Tak z čeho by prosím mohly vzniknout problémy. Děkuji za ochotu a vysvětlení
Já bych očekávala spíše jiný problém - plat se používá ve státní a veřejné správě, kde potřeba přesčasů zase není tak obvyklá a na některých funkcích vůbec žádná. Takže případná vnitřní ministerská kontrola může zjistit, že přesčasy vůbec není potřeba dělat. A už vůbec ne nějak pravidelně. Na to jsou systemizovaná místa, takže přesčasy ano např. u hasičů, policie, při povodních a jiných nenadálých situacích. Ovšem placený přesčas u různých referentů je spíše výjimkou. A myslím, že právě oprávněnosti nařízení přesčasů se tazatelka obává. Navíc, ve státní správě, pokud se prostředky na platy vyčerpají ve formě příplatků za práci přesčas, pak pochopitelně se někde seberou, třeba na odměnách nebo osobním ohodnocení. Přesčasová práce by měla být , dle zákoníku práce, výjimečná, nikoliv proto, aby si tím zaměstnanci vylepšovali příjem.
Ano, přesně, to jsem se snažila také napsat. Přesčas by se odůvodnit třeba dlouhodobější absencí některého kolegy a nutnost zastupovat, případně když by byla potřeba nějaká "terénní práce" mimo pracovní dobu atd. Asi bych jako mzdovka na tuto skutečnost upozornila svého nadřízeného, nic jiného stejně v kompetenci nemá. Mzdy jí musí někdo schválit, podepsat, než je vyplatí, takže odpovědným pracovníkem na proplácení možná neodůvodněných přesčasů má ten nadřízený pracovník.
Paní "nunu" plně chápu.
Vidím v tom něco jiného. Ta "mzdovka" chce kvůli jednomu jedinému člověku obcházet Zákoník práce a upravovat pracovní řád "s tím, že za přesčasy se bude nejprve vybírat NV. A zaměstnanci, pokud budou souhlasit s prací přesčas, souhlasí i s tím, že ho vyberou."
Dobrý den.
Jestli můžu odpověď za "nunu". Pracovala jsem nějaký čas ve státním sektoru. Tak jestli tomu dobře rozumím... Myslím si, že tazatelka řeší spíš spravedlnost toho, že jeden pracovník může pracovat přesčas a jiní stíhají svou práci v pracovní době. Jeden pracovník je tak platově zvýhodněn, jemu nadržováno.
Pokud dostávají na platy peníze třeba z Kraje nebo ze zakladatelské organizace, možná se bojí obhajoby vyplácených platů při případné kontrole nadřízeného orgánu (nevím, jestli je to úřad, veřejný sektor, příspěvkovka, neziskovka...).
Ale to je vnitřní záležitost té organizace a věc nadřízeného pracovníka, jestli nařídí přesčasy vybrat nebo proplatit. Mzdovka je prostě "z obliga".
ZP asi upřednostňuje za přesčas vybrat NV (omlouvám se za "asi", nejsem si jistá :-) ).
M.
Aha děkuji, mě nedošlo, že se dotaz týkal státního sektoru. Tam je to asi vše trochu jinak než ve firmách. Aspoň už asi vím, co tazatelka nunu myslela. Trochu mě právě ta otázka znejistila, ale dělám mzdy ve firmě, tak se nás tohle naštěstí netýká. Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
4. 8. 2014 7:03
Dobrý den,
podle ZP §127 se může zaměstnavatel se zaměstnancem dohodnout na čerpání NV místo proplacení. Chci se zeptat, jak to máte ve firmách vy?
U nás se teď začínají rozmáhat přesčasy, vedoucí jim to umožňují, ZC souhlasí s prací přesčas, protože se to proplácí, a já mám obavy, abych z toho jako mzdová neměla pak problémy. Ředitelka to zatím toleruje.
Co když upravíme pracovní řád s tím, že za přesčasy se bude nejprve vybírat NV. A zaměstnanci, pokud budou souhlasit s prací přesčas, souhlasí i s tím, že ho vyberou.
Díky za rady.