Dobrý den,
legislativa pro nákladní dopravu se v tomto případě vztahuje i na tento případ, neboť je nutné vycházet z vyhlášky č. 30/2001 Sb., a to konkrétně z ustanovení § 15 odst. 1 písm. e), který v poslední větě stanovuje, že u jízdní soupravy rozhoduje součet celkových hmotností vozidel soupravy.
Pro určení celkové hmotnosti je tak nutné sečíst ve Vašem případě celkovou hmotnost tažného vozidla s celkovou hmotností přívěsu. Pokud tedy pojedete s touto soupravou, budou se na Vás vztahovat ustanovení § 4a o finanční způsobilosti, § 6 o odborné způsobilosti, § 9 o povinnostech podnikatele v silniční dopravě, atd. zákona č. 111/1994 Sb. ve znění změn zákona č. 150/2000 Sb.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 4. 2012 12:37
Mám oprávnění a provozuji nákladní autodopravu do 3,5 tuny. Zajímá mě do jaké míry se vztahuje legislativa pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny, pokud pojedu se soupravou jejíž celková hmotnost je větší než 3,5 tuny, přičemž ani tažné vozidlo ani přívěs svojí celkovou hmotností 3,5 tuny nepřesahují. Namátkou mě napadá : nutnost tachografu, placení mýtného, finanční způsobilost.
Než jsem se odhodlal k tomuto dotazu, pídil jsem se po odpovědi na magistrátu města i na krajském úřadu, ale nikde jsem nedostal jistou odpověď, ba ani na zdroj (příslušný zákon), kde bych se to mohl dočíst. V doporučeném zákonu č. 111/94 jsem to nenašel. Proto prosím i o tuto informaci : ve kterém zákonu je výše zmíněná problematika řešena.
Děkuji.
Rostislav Lettovský