Penzijní pojištění

• (neregistrovaný)

6. 8. 2014 9:55

Dobrý den. prosím o radu. Od 05/14 máme vnitřní směrnici kde ohledně příspěvku zaměstnavatele na penzijní pojištění.Ti zaměstnanci co neměli tak si sjednali. Bohužel u jednoho vzniklo to, že si myslel, že smlouvu co kdysi uzavíral má zrušenou a uzavírala se mu nová. Dokonce u stejného ústavu.Bohužel ústav nezapracoval jak měl, a toto nám nesdělil. bylo to uzavíráno přes nezavislého finančního poradce. Tudíž jsem měla za to, že to má od 05/14 uzavřeno a jen je prostě nepořádník co mi nepřinesl smlouvu. částku jsem do výplaty dávala, s tím, že to pošlu až mi přinese smlouvu./ kvůli VS/.A ted došlo ke zjištění, že smlouvu má již uzavřenou od roku 2012 a je aktivní. ale nemá tam příspěvek od zaměstnavatele.Není problém nahlásit změnu, ale nevím co s těmi 3 měsíci co jsme mu to dávali do výplaty a neposílali. šlo by to udělat tak, že bych výplaty opravila a dala mu to celé ve výplatě do srpna?? jde mi o to aby to bylo pro zaměstnavatele daňově uznatelné. a případně nějak upravit směrnici. ale to netuším ja. Je mi jasné, že nejjednodušší je mu říct bohužel.. a dávat mu to až od srpna. ale jsme malá firma, on je dlouholetý zaměstnanec..tak ho šef nechce o to ošidit. a hlavně to nebyla jenom jeho chyba.. také žil v tom, že to má uzavřeno. Prosím o rady jsem už bezradná.. děkuji mockrát

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 8. 2014 10:12

sonka1 (neregistrovaný)

Re: penzijní pojištění
      nějak tomu nerozumín, ve výplatě do má, ale neposílali jste to? tak to jen dopošlete a je to,proč to opravovat ve mzdách.

• 6. 8. 2014 10:24

ivulík (neregistrovaný)

no on ale nemá ve smlouvě o PP sjednán příspěvěk zaměstnavatele. to bude sjednávat až ted. To nevadí. ?? jde mi to aby to bylo danově uznatelné pro zaměstnavatele

• 7. 8. 2014 15:53

JirkaZ (neregistrovaný)

Tak počkejte, až to sjedná a pak pošlete peníze.

Navíc si myslím, že není úplně nutné mít ve smlouvě sjednán příspěvek zaměstnavatele - fondy si s tím poradí, pokud bude platba natypována správně.

Daňový problém tam určitě není, pokud je splněna zákonná podmínka : par. 24/j/5 ZDP, tj :

5. práva zaměstnanců vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy, pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak,

Rozhodující je datum platby, nikoliv vyúčtování ve mzdách - navíc není povinné to mít ve mzdách. Jen je to vhodné v případě, kdy hrozí dodanění, tj. roční příspěvek spolu s ŽP by mohl překročit 30 tis. Kč/rok.

Není povinnost posílat příspěvek každý měsíc, periodicita je na rozhodnutí zaměstnavatele.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).