Re: penzijní pojištění
Tak počkejte, až to sjedná a pak pošlete peníze.
Navíc si myslím, že není úplně nutné mít ve smlouvě sjednán příspěvek zaměstnavatele - fondy si s tím poradí, pokud bude platba natypována správně.
Daňový problém tam určitě není, pokud je splněna zákonná podmínka : par. 24/j/5 ZDP, tj :
5. práva zaměstnanců vyplývající z kolektivní smlouvy, vnitřního předpisu zaměstnavatele, pracovní nebo jiné smlouvy, pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak,
Rozhodující je datum platby, nikoliv vyúčtování ve mzdách - navíc není povinné to mít ve mzdách. Jen je to vhodné v případě, kdy hrozí dodanění, tj. roční příspěvek spolu s ŽP by mohl překročit 30 tis. Kč/rok.
Není povinnost posílat příspěvek každý měsíc, periodicita je na rozhodnutí zaměstnavatele.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
6. 8. 2014 9:55
Dobrý den. prosím o radu. Od 05/14 máme vnitřní směrnici kde ohledně příspěvku zaměstnavatele na penzijní pojištění.Ti zaměstnanci co neměli tak si sjednali. Bohužel u jednoho vzniklo to, že si myslel, že smlouvu co kdysi uzavíral má zrušenou a uzavírala se mu nová. Dokonce u stejného ústavu.Bohužel ústav nezapracoval jak měl, a toto nám nesdělil. bylo to uzavíráno přes nezavislého finančního poradce. Tudíž jsem měla za to, že to má od 05/14 uzavřeno a jen je prostě nepořádník co mi nepřinesl smlouvu. částku jsem do výplaty dávala, s tím, že to pošlu až mi přinese smlouvu./ kvůli VS/.A ted došlo ke zjištění, že smlouvu má již uzavřenou od roku 2012 a je aktivní. ale nemá tam příspěvek od zaměstnavatele.Není problém nahlásit změnu, ale nevím co s těmi 3 měsíci co jsme mu to dávali do výplaty a neposílali. šlo by to udělat tak, že bych výplaty opravila a dala mu to celé ve výplatě do srpna?? jde mi o to aby to bylo pro zaměstnavatele daňově uznatelné. a případně nějak upravit směrnici. ale to netuším ja. Je mi jasné, že nejjednodušší je mu říct bohužel.. a dávat mu to až od srpna. ale jsme malá firma, on je dlouholetý zaměstnanec..tak ho šef nechce o to ošidit. a hlavně to nebyla jenom jeho chyba.. také žil v tom, že to má uzavřeno. Prosím o rady jsem už bezradná.. děkuji mockrát