Dovolená jednatele od 1.7.

• (neregistrovaný)

7. 8. 2014 8:57

Dobrý den,
    někteří jednatelé si dle nových právních předpisů sjednali ve smlouvě o výkonu funkce i nárok na dovolenou ( s tím spojený týdenní úvazek). Ve smlouvě mají sjednanou měsíční odměnu.

Jak byste prosím postupovali při výpočtu jejich měsíční odměny, pokud budou mít i dovolenou? Jako u pracovního poměru, tzn. odměna jen za odpracované dny plus náhrada za dovolenou nebo odměna stanovená ve smlouvě plus navíc náhrada za dovolenou?

Jde mi o to, že si nejsem jistá, jestli můžeme krátit měsíční odměnu jednatele, kterou mu schválila valná hromada, je to přeci jen podle jiného zákona než je zákoník práce...

Děkuji za rady

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 8. 2014 9:20

Danaa (neregistrovaný)

Re: Dovolená jednatele od 1.7.
      Jednatel dle smlouvy o výkonu funkce má sjednanou měsíční odměnu. Ta se mu vyplácí v každém měsíci bez ohledu na odpracované hodiny. Dovolená se u něho neeviduje a tudíž neproplácí.

• 7. 8. 2014 9:24

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Jarko,

jsem také jednatel. Účetní mi žádnou dovolenou nepočítá. I když nejsem v kanceláři, tak jsem jednatel a pobírám odměnu jednatele. Takto to mám nastavené několik let. A mám velmi dobrou účetní, tak to snad děláme správně.

Domnívám se, že dovolená je institut pracovního práva a na jednatele se nevztahuje.

U jednatele bych místo dovolené použil termín něco jako "výkon funkce jednatele mimo pravidelné pracoviště". Podle mého názoru jde pouze o ujednání mezi společností (společníkem) a jednatelem, že jednatel nemusí být na pravidelném pracovišti např. po dobu 4 týdnů v roce. Jak a kdy nemusí být by měla řešit smlouva o výkonu funkce.

Přednost má podle mého názoru schválená odměna za výkon funkce. Tu bych z pozice účetní nekrátil. Výpočet výše dovolené podle zákoníku práce podle mého názoru nelze použít.

Nevím, co máte ujednáno ve smlouvě. Výklad toho ujednání by měly podat podepsané strany. :-))

Hezký den!

• 7. 8. 2014 10:14

jarka.d (neregistrovaný)

Děkuji moc za postřehy, ale od 1.1.2014 přeci platí nový zákon o obchodních korporacích, který smlouvy o výkonu funkce jednatele mění a umožňuje sjednat i dovolenou. Bohužel se toho někteří jednatelé "chytili" a do smlouvy si nárok na dovolenou přímo napsali, což jim právě nový ZOK umožnil.

Také s Vámi Pavle souhlasím, že by se odměna krátit neměla, jen nevím, jestli je to tak správně.

Přeji hezký den

• 7. 8. 2014 10:33

M. (neregistrovaný)

Souhlasím s Pavlem - jednatel má ve smlouvě zadánu přesnou částku odměny, tak bych čerpání dovolené sledovala.

• 7. 8. 2014 11:00

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Jarko,

zdaleka se necítím být kompetentní k výkladu paskvilu ZOK.

Nicméně v §§ 59 až 62 ZOK jsem o dovolené nic nenašel.

Pouze tvrdím, že dovolená je institut pracovního práva. Domnívám se, že nelze automaticky použít pracovní právo a jeho instituty na jednatele.

Asi lze ve smlouvě dohodnout, že mimo 12 odměn bude mít jednatel ještě třináctou odměnu za "dovolenou". Logické mi to nepřipadá, ale budiž. Třináctá odměna by se měla zdaňovat jako ostatní odměny. Její výše by měla být určena ve smlouvě.

Jak jsem psal, já beru 12 odměn a dovolenou neřeším. V kanceláři jsem když je potřeba a kdy se mi to hodí. Ale mám výhodu, že jsme 2 společníci a dohodneme se. Zaměstnancům do toho nic není. V době internetu a mobilu.....

Hezký den!

• 7. 8. 2014 14:23

jarka.d (neregistrovaný)

Opravdu děkuji za radu, my jsme jim ty smlouvy netvořili, od právníka na školení se jednatelé dozvěděli, že ve smlouvě musí být všechny složky odměny vymezeny, tzn. že pokud chtějí dovolenou, tak i dovolenou. A bohužel se toho chytili a my teď nevíme, jak ji vlastně počítat....

• 7. 8. 2014 16:44

JiřinaH. (neregistrovaný)

>>>>>Nevím, co máte ujednáno ve smlouvě. Výklad toho
      >>>>>ujednání by měly podat podepsané strany. :-))
      >>>>>
      >>>>>
      >>>>>
      >>>>>Hezký den!
      >>>>>
      >>>>Děkuji moc za postřehy, ale od 1.1.2014 přeci platí
      >>>>nový zákon o obchodních korporacích, který smlouvy o
      >>>>výkonu funkce jednatele mění a umožňuje sjednat i
      >>>>dovolenou. Bohužel se toho někteří jednatelé
      >>>>"chytili"
      >>>>a do
      >>>>smlouvy si nárok na dovolenou přímo napsali, což jim
      >>>>právě nový ZOK umožnil.
      >>>>
      >>>>Také s Vámi Pavle souhlasím, že by se odměna krátit
      >>>>neměla, jen nevím, jestli je to tak správně.
      >>>>
      >>>>Přeji hezký den
      >>>
      >>>Jarko,
      >>>
      >>>zdaleka se necítím být kompetentní k výkladu paskvilu
      >>>ZOK.
      >>>
      >>>Nicméně v §§ 59 až 62 ZOK jsem o dovolené nic
      >>>nenašel.
      >>>
      >>>Pouze tvrdím, že dovolená je institut pracovního
      >>>práva. Domnívám se, že nelze automaticky použít
      >>>pracovní
      >>>právo a jeho instituty na jednatele.
      >>>
      >>>Asi lze ve smlouvě dohodnout, že mimo 12 odměn bude
      >>>mít jednatel ještě třináctou odměnu za "dovolenou".
      >>>Logické mi to nepřipadá, ale budiž. Třináctá odměna
      >>>by
      >>>se
      >>>měla zdaňovat jako ostatní odměny. Její výše by měla
      >>>být určena ve smlouvě.
      >>>
      >>>Jak jsem psal, já beru 12 odměn a dovolenou neřeším.
      >>>V
      >>>kanceláři jsem když je potřeba a kdy se mi to hodí.
      >>>Ale mám výhodu, že jsme 2 společníci a dohodneme se.
      >>>Zaměstnancům do toho nic není. V době internetu a
      ili, od právníka na školení se jednatelé
      >>dozvěděli, že
      >>ve smlouvě musí být všechny složky odměny vymezeny,
      >>tzn. že pokud chtějí dovolenou, tak i dovolenou. A
      >>bohužel se toho chytili a my teď nevíme, jak ji
      >>vlastně
      >>počítat....
      >
      >Přirovnal a bych to k nemoci poslance.
      Částka za dovolenou je náhradou ušlého příjmu, postrádá to podle mě úplně logiku, chtít zaplatit dovolenouv tomto případě.Navíc, u jednatele se nesleduje prac.doba, chtěla bych vidět, jak byste to chtěli počítat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).