Re: Pom.část leasingu-kontrola FÚ
Doba nájmu se počítá ode dne, kdy byla věc nájemci přenechána ve stavu způsobilém obvyklému užívání = Předávací protokol 16.6.2009
za předpokladu, že leasingová smlouva (LS) byla již uzavřena.
Pokud byl stroj předán po podepsání LS a dal se hned používat, tzn. nebylo např. potřeba do něho instalovat sw, aby fungoval (pak by vám byl předán nepoužitelný "hw").
Daňově uznatelným výdajem je poměrná část celkového nájemného v daném zdaňovacím období. Časové rozlišení nemusí být na dny, může být i měsíční (6-2009 až 5/2014, tzn. v roce 2009 6-12 = 7/60).
odkaz ZDP §24 odst.4, §24 odst.2h)
Re: Pom.část leasingu-kontrola FÚ
Tečko, děkuji za upozornění.
Tazatelka napsala, že vede DE a já odpovídala na PÚ :( ...
Omlouvám se.
DE a splátky ujednány v LS a hrazeny až od 7. měsíce, pak uznatelné 7-12/2009. A nevím, jak v DE před FÚ obhájit i tu poměrnou část za 6.měsíc.
Jedině snad: FÚ se nahlásila na kontrolu kterého roku? V r.2014 na kontrolu roku 2009? a jsou splněny podmínky? Nebo kontroluje až pozdější roky, kam ještě leasing zasahuje (60 měsíců), a proto kontroluje lesing zpětně celý?
Re: Pom.část leasingu
Myslím, že FÚ nemá pravdu, u leasingu se vždy postupovalo stejně bez ohledu na DE nebo PÚ, byl to jediný případ časového rozlišení v DE dříve v JÚ, a v tomto ohledu se předpisy nezměnily, on ten §24/2 h říká, že bez ohledu na to, kolik jste zaplatili, se do výdajů zahrne poměrná část nájemného připadající na příslušné zdaňovací období, tedy těch 7/60 jak uvedeno výše. Braňte se.
vím, že někteří nemají rádi odkazy, ale našla jsem podobné
http://www.podnikatel.cz/clanky/leasing-akontace-dph-ze-splatek-v-danove-evidenci/
a trochu starší
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d2437v3203-financni-leasing-v-danove-evidenci-3-cast/?search_query=$index=92
já bych ještě mimo jiné, co navrhovali níže odpovídající, předložila protokol o kontrole z roku 2012 s tím, že se zákon ohledně tohoto nezměnil a předchozí kontrola dopadla ohledně leasingu v pořádku, tak přeci nemůže být oproti předchozí kontrole rozdíl..
Došlo k názorovému posunu...
Ale kde je vlastně problém ?
I kdyby měl FÚ pravdu (a to nemá), tak :
Co se týká roku 2009, mohou kontrolovat, nemohou doměřit.
Další roky jsou správně s vyjímkou toho posledního.
V posledním roce si poplatník uplatnil méně než mohl - což je jeho volba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
7. 8. 2014 12:24
Dobrý den.
Chtěla bych poprosit o radu.
Kontrola z FÚ mi zpochybňuje uplatněnou poměrnou část leasingu v r.2009 na pracovní stroj.
Vedeme DE. Předávací protokol z leasingovky je 16.6.2009, v 6. měsíci zaplacena mimořádná splátka, pravidelné splátky dle spl.kalendáře od 1.7.2009.
Leasing na 60 měsíců.
V roce 2009 jsem si uplatnila v nákladech 7/60 z celkové leasingové ceny za stroj ( i za 6.měsíc).
Dle FÚ mám nárok na 7/60 jen z mimořádné splátky a na 6 skutečně zaplacených splátek ( 7.-12.2009).
Z výkladu zákona mi není jasné, zda můj postup byl správný.
Může mi prosím někdo napsat svůj názor?
Děkuji moc.