Re: Pom.část leasingu-kontrola FÚ
Doba nájmu se počítá ode dne, kdy byla věc nájemci přenechána ve stavu způsobilém obvyklému užívání = Předávací protokol 16.6.2009
za předpokladu, že leasingová smlouva (LS) byla již uzavřena.
Pokud byl stroj předán po podepsání LS a dal se hned používat, tzn. nebylo např. potřeba do něho instalovat sw, aby fungoval (pak by vám byl předán nepoužitelný "hw").
Daňově uznatelným výdajem je poměrná část celkového nájemného v daném zdaňovacím období. Časové rozlišení nemusí být na dny, může být i měsíční (6-2009 až 5/2014, tzn. v roce 2009 6-12 = 7/60).
odkaz ZDP §24 odst.4, §24 odst.2h)
Re: Pom.část leasingu-kontrola FÚ
Tečko, děkuji za upozornění.
Tazatelka napsala, že vede DE a já odpovídala na PÚ :( ...
Omlouvám se.
DE a splátky ujednány v LS a hrazeny až od 7. měsíce, pak uznatelné 7-12/2009. A nevím, jak v DE před FÚ obhájit i tu poměrnou část za 6.měsíc.
Jedině snad: FÚ se nahlásila na kontrolu kterého roku? V r.2014 na kontrolu roku 2009? a jsou splněny podmínky? Nebo kontroluje až pozdější roky, kam ještě leasing zasahuje (60 měsíců), a proto kontroluje lesing zpětně celý?
Re: Pom.část leasingu
Myslím, že FÚ nemá pravdu, u leasingu se vždy postupovalo stejně bez ohledu na DE nebo PÚ, byl to jediný případ časového rozlišení v DE dříve v JÚ, a v tomto ohledu se předpisy nezměnily, on ten §24/2 h říká, že bez ohledu na to, kolik jste zaplatili, se do výdajů zahrne poměrná část nájemného připadající na příslušné zdaňovací období, tedy těch 7/60 jak uvedeno výše. Braňte se.
vím, že někteří nemají rádi odkazy, ale našla jsem podobné
http://www.podnikatel.cz/clanky/leasing-akontace-dph-ze-splatek-v-danove-evidenci/
a trochu starší
http://www.mzdovapraxe.cz/archiv/dokument/doc-d2437v3203-financni-leasing-v-danove-evidenci-3-cast/?search_query=$index=92
já bych ještě mimo jiné, co navrhovali níže odpovídající, předložila protokol o kontrole z roku 2012 s tím, že se zákon ohledně tohoto nezměnil a předchozí kontrola dopadla ohledně leasingu v pořádku, tak přeci nemůže být oproti předchozí kontrole rozdíl..
Došlo k názorovému posunu...
Ale kde je vlastně problém ?
I kdyby měl FÚ pravdu (a to nemá), tak :
Co se týká roku 2009, mohou kontrolovat, nemohou doměřit.
Další roky jsou správně s vyjímkou toho posledního.
V posledním roce si poplatník uplatnil méně než mohl - což je jeho volba.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
7. 8. 2014 12:24
Dobrý den.
Chtěla bych poprosit o radu.
Kontrola z FÚ mi zpochybňuje uplatněnou poměrnou část leasingu v r.2009 na pracovní stroj.
Vedeme DE. Předávací protokol z leasingovky je 16.6.2009, v 6. měsíci zaplacena mimořádná splátka, pravidelné splátky dle spl.kalendáře od 1.7.2009.
Leasing na 60 měsíců.
V roce 2009 jsem si uplatnila v nákladech 7/60 z celkové leasingové ceny za stroj ( i za 6.měsíc).
Dle FÚ mám nárok na 7/60 jen z mimořádné splátky a na 6 skutečně zaplacených splátek ( 7.-12.2009).
Z výkladu zákona mi není jasné, zda můj postup byl správný.
Může mi prosím někdo napsat svůj názor?
Děkuji moc.