Příspěvek zam-tele na ŽP nebo penzijko

• (neregistrovaný)

8. 8. 2014 11:17

Prosím o konzultaci. Zarazila jsem se nad jednou věcí, kterou jsem dávno považovala za samozřejmou. Zaměstnavatel může přispět zaměstnanci na životko, penzijko celkem až 30000 Kč v kal. roce, aniž by to ten zaměstnanec musel dodaňovat. Když přispěje nad 30000, už ten rozdíl musí zaměstnanci ve mzdě dodanit.
    Myslí se tím, že každý zaměstnavatel může přispět 30000, i když jich má zaměstnanec v roce více? Tzn. do 30.6. bude u jedné firmy, ta mu přispěje např. 20000 Kč a od 1.7. bude u jiné, ta mu také přispěje 20000 Kč. Jak se toto v praxi řeší?
    Bere se to tak, že každý ze zaměstnavatelů se vešel do limitu, takže nic nedodaňoval, zaměstnanec dostal celkem příspěvky 40000 Kč a je vše ok?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 8. 2014 11:26

jasná. (neregistrovaný)

Re: Příspěvek zam-tele na ŽP nebo penzij
      Ano, posuzuje se u každého zaměstnavatele samostatně.

• 8. 8. 2014 11:49

Kara (neregistrovaný)

Díky za potvrzení, tak jsem si to dosud myslela.
      Teď mě ale znejistěla jedna účetní, která řešila, že zaměstnanec, který nastoupil, dostal v předešlé firmě už 30 tis., tak že ona už bude muset příspěvek dodaňovat. Což mi přišlo jako blbost, v životě jsem nezjišťovala, kolik už v tom roce dostal. Pouze sleduji, kolik dostal zde a jak se dostanu na 30 tis, tak dál začínám dodaňovat. A je jedno, jestli těch 30 tis dostane od ledna do prosince, tj. za celý rok nebo od září (nástup) až listopad (výstup). Ale také mě znejistěl ZDP § 6/9/p: od daně je osvobozena...platba zaměstnavatele v celkovém úhrnu nejvýše 30000 Kč ročně.
      Což mi přišlo, jako že si to má hlídat ten zaměstnanec a jakmile dostal od zaměstnavatelů v roce víc než 30000, musí si to dodanit.
      Ale to je vlastně blbost, protože ten § mluví k zaměstnavateli a říká mu, co nad jaký limit musí dodaňovat on.
      Takže díky za potvrzení, jeden dneska nikdy neví, jaký špek se objeví.

• 8. 8. 2014 11:55

jasná. (neregistrovaný)

To je to slovíčkaření. V zákoně stojí : platba zaměstnavatele v
      celkovém úhrnu nejvýše 30000 Kč ročně. Muselo by být : platba zaměstnavatelů.....

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).