Re: Intrastat - kontrola
rozdíl může být - když např. prodáváte zboží do EU neplátci, tak v DPH to vstoupí do ř. 1 (odvedete DPH), ale zahrnete do Instrastatu.. takže pokud pak kontrolují v DPH ř. 20, tak jim to samozřejmě nemůže sedět...jinak s kontrolou jsem se zatím nesetkala
My si děláme Intrastat také sami a ne moc dlouho, ale přijde mi úplně přirozené, že se hodnoty nebudou shodovat, když pro intrastat používáme úplně jinou Fakturovanou hodnotu, než je ve faktuře, která jde do Přiznání. Např. když si zákazník sám dodá materiál a my ho jen zpracujeme a vrátí se mu, je hodnota v intrastatu vyšší než ve faktuře. Proto se tomu říká statistická hodnota a s fakturami se vůbec nemusí shodovat. Také může být rozdíl vlivem kurzu, který je jiný. Takto jsme se to aspoň mi dozvěděli z CÚ, když jsem s Intrastatem začínali.
Ale doufám, že sem ještě někdo napíše své zkušenosti, ať se přiučíme.
Tvářit se můžou jak chtějí, řekla bych spíš, že tomu moc nerozumí..
Lišit se Vámi vykázané hodnoty v intrastatu a hodnoty, které má celní od ČSÚ, mohou. My jsme např. dokazovali, že jsme nepřekročili limit 8milKč na straně odeslání, ikdyž podle ČSÚ jsme je překročili. Předpokládám, že u Vás pouze zahájili řízení, s tím, že jste něco dokládala rovnou a asi si vyžádali podklady s tím, že prošetří sami na úřadě a do 14 dnů se kontrola ukončí..? Já jsem měla nachystány svoje podklady - statistiku, a veškeré přijaté a vydané fa, kde bylo zřejmé, že zboží bylo prodáno v rámci EU ale fyzicky nešlo přes ČR, nebo nešlo z ČR ale z jiného státu EU. Iniciativu a návrh postupu řešení kontroly jsem musela od začátku převzít já, což mě trochu překvapilo, zřejmě nemají stanovené postupy, ani nevěděli, co mají kontrolovat... potom požádali o kopie, napsala jsem jim tužkou, o jaké obchody šlo, na úřadě sepsali zápis, s uvedením, s jakými všemi doklady pracovali a že neshledali neshody..
Jinak co se týče oprav, s tím zkušenost nemám - ale pro případnou další kontrolu, kdyby Vás vyzvali před ohlášením kontroly k tomu, abyste nic neopravovali - tak neopravovat a když Vás nevyzvou, znamená to, že si projdete vše a pokud budete mít chyby, které spadají do oprav, tak je opravíte..
Dejte vědět, jak to u Vás probíhalo nebo jak to dopadlo :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
14. 8. 2014 13:53
Dobrý den,
dnes nám zahájili z celnice kontolu na Intrasta (zpravováváme ho sami). Paní z celnice přišla s tím, že jim Intrastat nesedí na vykázané hodnoty v jednotlivých měsících v DPH (kontroluje celý rok 2013)
Zajímalo by mě, zda se někdo také s kontrolou již setkal, a jak to probíhalo.
Na moji otázku, zda to tedy potom mohu v Intrastě opravit, mi bylo řečeno, že do roku 2013 už vstoupit stejně nemohou. Postrádám smysl kontroly a následné opravy...
Podotku, že se oba tvářili velice vážně, že tam máme rozdíly a že u nás máme "bordel"
Děkuji za vyjádření.
IvaM