Re: Pracovní oděv - oblek, boty
A přitom je to výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů. Kdyby přišel manažer, obchodník nebo ředitel na jednání v tričku IRON MAIDEN a otrhaných džínách, asi by ve většině případů moc velké kšefty neudělal.... tedy pokud by se nejednalo o rockový festival :o)
A jak FÚ pozná, že si manažer koupil v roce 20 obleků a ne jenom jeden nebo dva? Má je všechny v nákladech a FÚ mu jich 18 vyhodí a 2 nechá, nebo jak?
A když už uznávají brýle advokátovi, to by je tedy mohli uznat všem, nebo dobře ve své práci potřebuje vidět jen advokát?
A teď vážně
Všude čtu, že oblečení (viz.daňový náklad firmy) nesmí být běžně zaměnitelné se společenským oblečením či s běžným občanským oblečením. Mě samotné se to nelíbí. Dokáži si představit situaci, kdy je téměř nutností mít na jednání sukni a sako. A přitom sama nosím sukni jen z donucení, což vlastně v současnosti znamená, že nikdy. O saku ani nemluvě. Nemám ho ani ve svém šatníku. Takže když budu nucena něco takového koupit jen kvůli jednání s klientem, určitě to nebudu ani náhodou nosit soukromě. Vést DE, tak by to pro mě byl opravdu pouze podnikatelský výdaj.
A jak je to u Vás?
http://kraken.slv.cz/3Ads35/2011
Dobrý den všem,
děkuji za odpovědi a celkově za debatu kolem tohoto tématu. :-)
Jednatelskou smlouvu jsem zatím neviděla. :-( Takže teď čekám až ji uvidím. :-) A kdyby to v ní bylo, tak je možné dát to do daňových nákladů? :-)
Zatím ze všech odpovědí mi vychází, že se to FÚ moc líbit nebude, takže asi oblek i boty bohužel raději do daňových nákladů nedávat, že? :-)
Mám ještě jednu firmu s.r.o., kde jednatel a obchodník vlastní oblek s logem firmy, ale ti ho použijí jednou za rok na výstavu. A na soukromé účely ho opravdu nevyužívají, díky tomu logu. Zatím co tento jednatel ho opravdu nosí a používá každý den na jednání. Tak jaksi furt mám pocit, že by to mohlo projít, ale víme, že záleží hlavně i na lidech, že?! :-) A to logo mi fakt přijde, že kazí ten oblek. :-)
Děkuji za rady
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
19. 8. 2014 13:50
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda si může jednatel společnosti s.r.o., dát do daňových nákladů jeden oblek a boty, které bude využívat jen pro účely firemní? On hodně jedná s lidmi a je to pro něj jediné oblečení, které může na takové schůzky používat.
Můžu vytvořit směrnici a k tomu nafotit ten určitý oblek a tak by bylo prokázáno, že jen tento oblek využívá jen pracovně. Šlo by to tak? Logo by v tomto případě oblek zkazilo. :-( Může být bez loga?
Předem děkuji za odpověď. :-)