Nemoc-invalida

• (neregistrovaný)

25. 8. 2014 11:32

Dobrý den,
    mám plný invalidní důchod a jsem zaměstnán na 4 hodiny denně na dobu neurčitou. Poslední 2 roky jsem neustále operován a tudíž i hodně na nemocenské. Letos v květnu mi byla vyplacena poslední nemocenská a zaměstnavatel mi nyní oznámil, že mě nemá jak evidovat ve stavu, protože nemám nárok na nemocenskou,tak chce pracovní poměr ukončit. Nevíte jak dlouho může inv. důch. marodit? Je tam také nějaká lhůta jako u zaměstnanců (365 dní)? Jakým způsobem by zaměstnavatel ukončil prac. poměr?

Děkuji za odpověď Michal

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 8. 2014 14:58

JiřinaH. (neregistrovaný)

Re: Nemoc-invalida
      Jako poživatel invalidního důchodu 3.stupně(stejně jako poživatel star.důchodu) máte tzv.podpůrčí dobu v nemoci 70 kalendářních dnů a to při jedné nebo více dávek nemocenského pojištění v kalendářním roce. To zn., že prvních 14 KD , kdy platí za pánované směny náhradu mzdy v době nemoci zaměstnavatel, se do této PD nepočítají. Nejdéle však můžete pobírat dávky jen do doby, do kdy měl trvat prac.poměr ( např.byl uzavřen na dobu určitou, p.p. skončí a výplata dávek rovněž . Oproti ostatním zaměstnancům ,kteří mají PD 380 dnů a při skončení p.p. mohou být dávky vypláceny dál. )
      Čerpání PD sleduje OSSZ, která dávky vyplácí. ZAměstnavatel vás má po vyčerpání PD vést na neplacené nemoci, pokud nebyla ukončena prac.neschopnost. Není žádný zákonný důvod v tomto případě ukončovat se strany zaměstnavatele prac.poměr. Leda,že byste souhlasil s dohodou o ukončení pr.poměru a písemně to stvrdili svými podpisy. Jinými slovy, přestože zatím nemůžete pracovat z důvodu pracovní neschopnosti ( o jejím ukončení rozhoduje lékař), nemůže být s Vám p.p. ukončen ani výpovědí , neboť jste před výpovědí v době nemoci chráněn. Zatím jste stále pojištěn a nechcete-li p.p. skončit, nemusíte. Zaměstnavatel by měl postupovat podle ZP. Přeji Vám hodně zdraví .

• 28. 8. 2014 11:21

agnesss (neregistrovaný)

Re: Nemoc-invalida
      Moc Vám děkuji za odpověď. Michal

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).