Re: Přivýdělek při neplaceném volnu
Když jste OSVČ (bez přerušení podnikání), nesplňujete podmínku pro celodenní osobní a řádné péče alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Není relevantní, že jste OSVČ na vedlejší činnost
http://www.aperio.cz/poradna/27495
Jediné, co by se Vás netýkalo, by byl minimální vyměřovací základ pro ZP
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
25. 8. 2014 20:20
Dobrý den,
pobírám rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Zaměstnavatele jsem požádala po skončení rodičovské dovolené (do 3 let) o neplacené volno.
Při rodičovské dovolené jsem si mohla přivydělávat bez omezení. Dítě starší 2 let mohlo celodenně navštěvovat jesle či školku.
Při neplaceném volnu po mně zaměstnavatel požaduje podepsat "čestné prohlášení, že splňuji podmínky celodenní osobní a řádné péče alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, stanovené v § 3 odst. 8. písm. c) zákona č.592/1992 Sb."
Pokud se prý o dítě starat nebudu a bude chodit do školky na delší dobu, než 4 hodiny denně, jsem povinna si hradit ZP sama.
Našla jsem si, že podle tohoto zákona se nejedná o osoby na MD, RD a pobírající RP.
Můžete mi prosím poradit, zda můžu čerpat neplacené volno, pobírat rodičovský příspěvek a dítě navštěvovat celodenně školku.
Zároveň mám živnost (na vedlejší činnost) a něco málo si přivydělávám.
Děkuji za radu