Přivýdělek při neplaceném volnu

• (neregistrovaný)

25. 8. 2014 20:20

Dobrý den,

pobírám rodičovský příspěvek do 4 let věku dítěte. Zaměstnavatele jsem požádala po skončení rodičovské dovolené (do 3 let) o neplacené volno.
    Při rodičovské dovolené jsem si mohla přivydělávat bez omezení. Dítě starší 2 let mohlo celodenně navštěvovat jesle či školku.

Při neplaceném volnu po mně zaměstnavatel požaduje podepsat "čestné prohlášení, že splňuji podmínky celodenní osobní a řádné péče alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, stanovené v § 3 odst. 8. písm. c) zákona č.592/1992 Sb."
    Pokud se prý o dítě starat nebudu a bude chodit do školky na delší dobu, než 4 hodiny denně, jsem povinna si hradit ZP sama.

Našla jsem si, že podle tohoto zákona se nejedná o osoby na MD, RD a pobírající RP.

Můžete mi prosím poradit, zda můžu čerpat neplacené volno, pobírat rodičovský příspěvek a dítě navštěvovat celodenně školku.
    Zároveň mám živnost (na vedlejší činnost) a něco málo si přivydělávám.

Děkuji za radu

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 8. 2014 20:41

. (neregistrovaný)

Re: Přivýdělek při neplaceném volnu
      Když jste OSVČ (bez přerušení podnikání), nesplňujete podmínku pro celodenní osobní a řádné péče alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku. Není relevantní, že jste OSVČ na vedlejší činnost

http://www.aperio.cz/poradna/27495

Jediné, co by se Vás netýkalo, by byl minimální vyměřovací základ pro ZP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).