Re: Návrat do zaměstnání
Původně jste měla být na rodičovské dovolené až do dne, kdy dítě dovrší 3 roky. Vy jste sice chtěla ukončit rodičovskou dříve, ale zaměstnavatel to neodsouhlasil. Proto platí to, co platilo. Budete mít rodičovskou dovolenou do 3. narozenin a teprve den poté se máte dostavit do práce. Na nabídnutou dohodu o skončení nemusíte přistupovat. Když ale přijdete do práce dříve než Vám skončí rodičovská, např. přijdete toho 4.9. a na dohodu o skončení přistoupíte, bude to Vaše věc. Pracovní poměr Vám skončí dnem, který dohodnete a pokud budete mít v dohodě napsáno, že se uzavírá z důvodu Vaší nadbytečnosti, bude Vám náležet odstupné. Pokud na dohodu nepřistoupíte, tak Vám bude muset dát zaměstnavatel výpověď a nejprve poběží 2měsíční výpovědní doba. Takže jestliže Vám ji předá v září, začne běžet výpovědní doba od 1. října a pracovní poměr Vám skončí 30. listopadu. A protože Vaše místo je zrušeno, nemohl by Vám přidělovat práci a musel by Vám platit náhradu mzdy. Tak si rozmyslete, co pro Vás bude lepší.
Já jsem v praxi zažila, že i když lidé dostali výpověď z nabytečnosti, tak ještě 2 měsíce normálně chodili do práce a pracovali... asi je to různé
Není to různé. Pokud zaměstnavatel ví, že místo zruší např. 31.12., tak dá výpověď v říjnu, zaměstnanec po dobu výpovědní doby chodí do práce a 31.12. se místo zruší.
Jestliže místo zrušil během doby, kdy byla na RD, tak už místo neexistuje a nemůže jí tedy přidělovat práci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
26. 8. 2014 15:21
Dobrý den, bude mi končit RD, zaměstnavateli jsem napsala žádost o nastoupení do práce již 1.9. i přes to, že dítě dovrší 3 let v polovině září. Zaměstnavatel mi ale oznámil, že semnou již nepočítá, že mé místo bylo zrušeno, nabídl mi dohodu s par. 52c. Otázka zní, zda tedy musím i přes to nastoupit 1.9.
Jelikož dohodu mi nemá kdo napsat, personalistka je na dovolené, bude až 4.9. zda tím, že přijdu až 4.9., nebudou mě moci nějak penalizovat. Nebo mohu nastoupit v tom období až do dovršení 3 let? Děkuji, doufám, že jsem to napsala srozumitelně.