Dovolená - výstup

• (neregistrovaný)

26. 8. 2014 16:35

Dobrý den,
    moc prosím o radu, nevíte jak postupovat v případě, že si zaměstnanec nechal schválit dovolenou 14 dni a poté podal výpověď ? Co do celkového nároku mu dny vyjdou, ale zaměstnavatel by nyní potřeboval, aby předal agendu a zaučil nového kolegu, s tím, že mu dovolenou proplatí. Zaměstnanec ale na čerpání trvá. Má přednost čerpání dovolené při ukončení pracovního poměru nebo mu může zaměstnavatel zrušit již schválenou dovolenou a při ukončení pracovního poměru mu ji proplatit ? Snažila jsem se to dohledat, ale nějak se mi nepodařilo. Moc děkuji za radu a přeji hezký den. Hanka

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 8. 2014 17:08

xJ (neregistrovaný)

Re: Dovolená - výstup
      Tak nějak si nedovedu představit, jak by zaměstnavatel nutil zaměstnance někoho zaučovat. leda by to měl v pracovní náplni. Co se týká předání, tak to záleží na tom, o co se jedná. Kdyby to byla např. pokladna nebo jiné svěřené hodnoty, bylo by v zájmu zaměstnance předat.
      Jinak platí zákoník práce § 217
      odst.3) Zaměstnavatel je povinen nahradit zaměstnanci náklady, které mu bez jeho zavinění vznikly proto, že zaměstnavatel změnil jemu určenou dobu čerpání dovolené nebo že ho odvolal z dovolené.

tak že pokud zaměstnavatel rozhodne a čerpání dovolené zruší, musí počítat i s následky

• 26. 8. 2014 17:31

HannkaS (neregistrovaný)

JJ moc díky. No trošku jsem se špatně vyjádřila s tím zaučením, ne jako naučit to nového pracovníka, ale opravdu jen předat "funkci" se vším všudy .
      Ještě jednou moc díky. Hanka

• 26. 8. 2014 17:32

dann (neregistrovaný)

Ovšem pokud podal výpověď tak mu běží 2 měsíce výpovědní doba a v té snad 14 dní dovolené nehraje takovou roli.
      Pokud požádal o ukončení dohodou, na tu nemusel zaměstnavatel přistupovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).