Re: insolvence - srážka obědů
Já také souhlasím, zaměstnanci máte povinnost vyplatit určené minimum a nemůžete mu už z něj nic strhávat. Co pak s penězi udělá, je už jeho problém. Zaplatí v hotovosti své obědy do pokladny, což není nic proti ničemu, ale Vy jste svou povinnost vyplatit minimum splnila.
Děkuji za reakce. Chtěla jsem se ujistit, jestli si to pamatuju ze školení správně. Zaměstnanec už mě docela unavuje a vytáčí s tím svým posměšným výrazem ve tváři, že to mám špatně.
Díky Hanka
Dobrý den,
mám zato, že úhradu stravného či podílu na něm můžete zaměstnanci po provedení srážek pro potřeby oddlužení odečíst ze zbytku mzdy.
Samozřejmě souhlasí-li s tím. Zdá se mi nelogické a zbytečně zatěžující vést o těchto úhradách ještě další příjmovou agendu, když jde ve svém důsledku o totéž.
Omezení srážek pouze na potřeby insolvenčního řízení neznamená, že nelze po dohodě ze zbytku příjmů provádět další srážky vzniklé z pracovněprávního poměru nebo v souvislosti s ním. Například úhradu škody způsobené zaměstnancem zaměstnavateli.
S pozdravem, JUDr. David Vozák, www.abivia.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
3. 9. 2014 9:29
Dobrý den, prosím Vás, zaměstnanec má insolvenci, teď k nám nastoupil a dohadujeme se o srážce za obědy. Chci po něm platit obědy hotově do pokladny, on odmítá s tím, že v bývalém zaměstnání mu srážku odečítali ze mzdy. Ze školení mám v hlavě, že nesmíme srážet vůbec nic kromě insolvence. Sice podepsal dodatek ke smlouvě, že se případné obědy budou srážet ze mzdy, ale to jsem ještě nevěděla o insolvenci. Exekutor mu řekl, že musíme srážet. Vím, že je to stejné, zda mu srazíme nebo pak zaplatí do pokladny, ale tohle si ze školení pamatuju, že nesmíme srážet vůbec nic. Nějak se mi nedaří mu to vysvětlit, chce to srážet ze mzdy. Že to tak měl u zaměstnavatele taky a exekutor taky řekl, že musíme.
Děkuji Hanka