Re: Péče o dítě do 7 let - neplacení poj
>Dobrý den,
>měla bych otázku ohledně rodičovské dovolené. Máme
>zaměstnankyni, která byla na rodičovské dovolené do
>5.6.2014 se zaměstnavatele se dohodli, že do práce ještě
>nenastoupí a to protože si zjistili, že může být vedena
>ve stavu jako matka pečující o dítě do 7 let. A nemusí
>platit sociální ani zdravotní pojištění.
>
>Volala jsem si ohledně toho na ZP a tam mi řekli, že
>může být takto vedena ale musí se to oznámit pod kódem
>L a nesmí to dítě být dýl než 4h. ve školce musí tedy
>o něj soustavně pečovat. A do 7 let nemusí za ni
>zaměstnavatel platit pojištění.
Ano, pokud nebude mít výdělek (bude na nepl. volnu) a bude na své ZP zařazena do kategorie "osoba pečující o dítě..." (při splnění těch podmínek), tak se nemusí odvádět ZP.
>
>Na OSSZ mi ale řekli, že by si po těch 3 letech měla
>sepsat dohodu o neplaceném volnu a to na rok maximálně
>do 4 let dítěte a pak si to musí zaměstnavatel nějak
>vyřešit.
To Vám řekli špatně. Samozřejmě že pokud chce po rodičovské ještě zůstat doma a přitom zůstat zaměstnancem, musí si se zaměstnavatelem dohodnout (sepsat) neplacené volno. Ale na jak dlouho si to NV dohodnete, to je jen vaše (myslím Vaše a zaměstnavatelova) věc. Nemusí být jen do 4 let. Ale je lepší se dohodnout na kratší době a pak případně zas na další době atd.
>
>Mám tedy dotaz opravdu to jde? Neplatit za zaměstnance
>4 roky sociální ani zdravotní pojištění, když bude
>pečovat o dítě. A zadruhé co je k tomu potřeba sepsat jak
>ze strany ZP tak i OSSZ. Ať máme vše v pořádku.
>
>Děkuji za všechny reakce
Matka písemně požádá o neplacené volno, pokud zaměstnavatel souhlasí, podepíše a není problém. ZP odvádět nemusí. Platí to, co vám řekli, do 7 let dítěte (nebo 2 dětí do 15 let) při omezené školce.
SP není povinné, pokud nemá žádný příjem, ale jako náhradní doba pro důchod (i pro podporu v nezaměstnanosti) se počítá pouze doba do 4 let dítěte. Může být doma déle a nemá žádnou povinnost si důchodové pojištění platit.
Matka písemně požádá o neplacené volno, pokud zaměstnavatel souhlasí, podepíše a není problém. ZP odvádět nemusí. Platí to, co vám řekli, do 7 let dítěte (nebo 2 dětí do 15 let) při omezené školce.
SP není povinné, pokud nemá žádný příjem, ale jako náhradní doba pro důchod (i pro podporu v nezaměstnanosti) se počítá pouze doba do 4 let dítěte. Může být doma déle a nemá žádnou povinnost si důchodové pojištění platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 9. 2014 10:59
Dobrý den,
měla bych otázku ohledně rodičovské dovolené. Máme zaměstnankyni, která byla na rodičovské dovolené do 5.6.2014 se zaměstnavatele se dohodli, že do práce ještě nenastoupí a to protože si zjistili, že může být vedena ve stavu jako matka pečující o dítě do 7 let. A nemusí platit sociální ani zdravotní pojištění.
Volala jsem si ohledně toho na ZP a tam mi řekli, že může být takto vedena ale musí se to oznámit pod kódem L a nesmí to dítě být dýl než 4h. ve školce musí tedy o něj soustavně pečovat. A do 7 let nemusí za ni zaměstnavatel platit pojištění.
Na OSSZ mi ale řekli, že by si po těch 3 letech měla sepsat dohodu o neplaceném volnu a to na rok maximálně do 4 let dítěte a pak si to musí zaměstnavatel nějak vyřešit.
Mám tedy dotaz opravdu to jde? Neplatit za zaměstnance 4 roky sociální ani zdravotní pojištění, když bude pečovat o dítě. A zadruhé co je k tomu potřeba sepsat jak ze strany ZP tak i OSSZ. Ať máme vše v pořádku.
Děkuji za všechny reakce