Re: Péče o dítě do 7 let - neplacení poj
>Dobrý den,
>měla bych otázku ohledně rodičovské dovolené. Máme
>zaměstnankyni, která byla na rodičovské dovolené do
>5.6.2014 se zaměstnavatele se dohodli, že do práce ještě
>nenastoupí a to protože si zjistili, že může být vedena
>ve stavu jako matka pečující o dítě do 7 let. A nemusí
>platit sociální ani zdravotní pojištění.
>
>Volala jsem si ohledně toho na ZP a tam mi řekli, že
>může být takto vedena ale musí se to oznámit pod kódem
>L a nesmí to dítě být dýl než 4h. ve školce musí tedy
>o něj soustavně pečovat. A do 7 let nemusí za ni
>zaměstnavatel platit pojištění.
Ano, pokud nebude mít výdělek (bude na nepl. volnu) a bude na své ZP zařazena do kategorie "osoba pečující o dítě..." (při splnění těch podmínek), tak se nemusí odvádět ZP.
>
>Na OSSZ mi ale řekli, že by si po těch 3 letech měla
>sepsat dohodu o neplaceném volnu a to na rok maximálně
>do 4 let dítěte a pak si to musí zaměstnavatel nějak
>vyřešit.
To Vám řekli špatně. Samozřejmě že pokud chce po rodičovské ještě zůstat doma a přitom zůstat zaměstnancem, musí si se zaměstnavatelem dohodnout (sepsat) neplacené volno. Ale na jak dlouho si to NV dohodnete, to je jen vaše (myslím Vaše a zaměstnavatelova) věc. Nemusí být jen do 4 let. Ale je lepší se dohodnout na kratší době a pak případně zas na další době atd.
>
>Mám tedy dotaz opravdu to jde? Neplatit za zaměstnance
>4 roky sociální ani zdravotní pojištění, když bude
>pečovat o dítě. A zadruhé co je k tomu potřeba sepsat jak
>ze strany ZP tak i OSSZ. Ať máme vše v pořádku.
>
>Děkuji za všechny reakce
Matka písemně požádá o neplacené volno, pokud zaměstnavatel souhlasí, podepíše a není problém. ZP odvádět nemusí. Platí to, co vám řekli, do 7 let dítěte (nebo 2 dětí do 15 let) při omezené školce.
SP není povinné, pokud nemá žádný příjem, ale jako náhradní doba pro důchod (i pro podporu v nezaměstnanosti) se počítá pouze doba do 4 let dítěte. Může být doma déle a nemá žádnou povinnost si důchodové pojištění platit.
Matka písemně požádá o neplacené volno, pokud zaměstnavatel souhlasí, podepíše a není problém. ZP odvádět nemusí. Platí to, co vám řekli, do 7 let dítěte (nebo 2 dětí do 15 let) při omezené školce.
SP není povinné, pokud nemá žádný příjem, ale jako náhradní doba pro důchod (i pro podporu v nezaměstnanosti) se počítá pouze doba do 4 let dítěte. Může být doma déle a nemá žádnou povinnost si důchodové pojištění platit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Na ministerstvo dopravy míří expert ze Slovenska. Jejich vlaky jsou terčem vtipů
Proč je vánoční reklama na Kofolu tak oblíbená? Protože se v ní krade
Brýle jako šperk, ne kompenzační pomůcka. Pavel prodává unikátní design
Příspěvky na sítě vytvořené pomocí AI? Jejich záplava začíná být docela otravná
Práce kvapná… Schillerová a spol. zapomněli u snížení záloh na OSVČ s paušální daní
Další změny v pracovnělékařských prohlídkách od 1. ledna 2026
3. 9. 2014 10:59
Dobrý den,
měla bych otázku ohledně rodičovské dovolené. Máme zaměstnankyni, která byla na rodičovské dovolené do 5.6.2014 se zaměstnavatele se dohodli, že do práce ještě nenastoupí a to protože si zjistili, že může být vedena ve stavu jako matka pečující o dítě do 7 let. A nemusí platit sociální ani zdravotní pojištění.
Volala jsem si ohledně toho na ZP a tam mi řekli, že může být takto vedena ale musí se to oznámit pod kódem L a nesmí to dítě být dýl než 4h. ve školce musí tedy o něj soustavně pečovat. A do 7 let nemusí za ni zaměstnavatel platit pojištění.
Na OSSZ mi ale řekli, že by si po těch 3 letech měla sepsat dohodu o neplaceném volnu a to na rok maximálně do 4 let dítěte a pak si to musí zaměstnavatel nějak vyřešit.
Mám tedy dotaz opravdu to jde? Neplatit za zaměstnance 4 roky sociální ani zdravotní pojištění, když bude pečovat o dítě. A zadruhé co je k tomu potřeba sepsat jak ze strany ZP tak i OSSZ. Ať máme vše v pořádku.
Děkuji za všechny reakce