Re: Doklad v cizí měně z tuzemska
>Dobrý den, zamotala jsem se do datumů u dokladu v cizí
>měně u tuzemských faktur. Faktura je vystavena v
>eurech a je na ní uveden ZD i DPH i v české měně. Prosím,
>kdy přepočítávám fakturu na českou měnu kurzem dne
>obdržení faktury nebo kurzem dne naskladnění zboží? Pro
>zápis do účetnictví.
Oba kurzy jsou možné, postupujete dle své směrnice (tak jako u faktur ze zahraničí)
Do hlášení DPH uvedu vyčíslení v
>české měně ZD a DPH z faktury.
Ano
to není nejlepší nápad, co děláte když používají pevný kurz ?
Už jsem to našla:
Dodavatel (výstavce faktury, osoba provádějící přepočet) na faktuře – daňovém dokladu uvádí základ daně a daň v EUR, zároveň pro něj platí povinnost uvést na dokladu přepočet na českou měnu a uvést kurz, kterým přepočet provedl. Odběratel tyto údaje z faktury přijaté použije pro přepočet DPH ve svém účetnictví. Tím pádem výše DPH odvedená finančnímu úřadu dodavatelem a DPH uplatněná odběratelem je ve stejné výši. Stát na tom „nevydělá, ani neprodělá“.
Zákon o účetnictví §24
>
>Takže:
>
>Závazek přepočítáváte Vaším kurzem, ale DPH můžete
>uplatnit jen do výše uvedené na faktuře.
>
>FP 501/321 mimo přiznání - náš kurz
>ID 343 / 501 ???? - kurz FP
>
>Pomůžete, prosím, s účtováním ??? Mám to tak dobře
>???
DPH uplatníte v částce, která je uvedena na faktuře.
Rozdíl vstupuje do ceny
fa přijatá 121 eur DPH uvedeno v czk ve výši 525
účtuji svým kurzem dle směrnice (26)
2621 - 501/321
525 - 343/321
Jak "dostanete do DPH" už zaleží na Vašem SW
Ono to není tak složité , zaleží jak moc Vám pomáhá SW
V mém mám zvlášť kurz pro účto a pro DPH, tak nad tím ani nepřemýšlím, program "vyplivne" rozdíl který zaúčtuji jako "základ"
ovšem mít SW pohoda a "účtovat" dle tohoto popisu - tak asi budu používat "špatný "kurz
http://www.stormware.cz/Podpora/FAQ/pohoda/160/Mam-prijatou-fakturu-v-cizi-mene-s-vycislenym-DPH-kde-je-zadany-jiny-kurz-nez-pouziva-nase-ucetni-jednotka-Jak-mam-v-tomto-pripade-postupovat-v-programu-POHODA/?id=2370
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
5. 9. 2014 11:25
Dobrý den, zamotala jsem se do datumů u dokladu v cizí měně u tuzemských faktur. Faktura je vystavena v eurech a je na ní uveden ZD i DPH i v české měně. Prosím, kdy přepočítávám fakturu na českou měnu kurzem dne obdržení faktury nebo kurzem dne naskladnění zboží? Pro zápis do účetnictví. Do hlášení DPH uvedu vyčíslení v české měně ZD a DPH z faktury.