Dobrý den,
pokud Vaše činnost při zajišťování uvedených akcí bude spočívat pouze v organizačním a technickém zajištění těchto akcí, tj. zajistíte cateringovou firmu na poskytování občerstvení, aniž byste službu občerstvení sám provozoval, postačí Vám k uvedené činnosti živnostenské oprávnění v oboru "Provozování kulturních, kulturně-vzdělávacích a zábavních zařízení, pořádání kulturních produkcí, zábav, výstav, veletrhů, přehlídek, prodejních a obdobných akcí". Obor je živností volnou, pro kterou není třeba ustanovit žádného odpovědného zástupce.
Živnostenské oprávnění v oboru hostinské činnosti není pro tento typ aktivity vyžadován, byl by nutný pouze v případě, že byste sám v rámci pořádání těchto akcí poskytoval občerstvovací služby, např. provozem baru, stravovacího stánku apod.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 4. 2012 20:15
Dobrý den,
jsem OSVČ (živnost volná) a chci pořádat různé společenské akce (firemní večírky). Firma mě tedy osloví s tím, že chce uspořádat firemní večírek. Já tedy vše zajistím - čili seženu prostory pro konání akce, objednám výzdobu, objednám DJe a oslovím cateringovou firmu, která zajistí do těchto prostor požadované občerstvení. Vše těmto "pomocníkům" zaplatím a sám vystavím fakturu (navýšenou o určité procento) firmě, která si ode mě samotnou organizaci večírku objednala. Jenže v této faktuře bude položka catering-občerstvení (resp. ne pouze na faktuře ale v reálu jsem zajistil občerstvení) a právě o tuto skutečnost mi jde. Já jsem zajistil občerstvení(či spíše zprostředkoval) čili musím na toto mít ustanoveného odpovědného zástupce, který splňuje požadavky pro řemeslnou živnost? (Já sám živnostenské oprávnění na hostinskou činnost, která je ohlašovací živností řemeslnou nemám). Nebo se v tomto případě jako zprostředkovatel postupuje jinak a stačí mi pouze ŽL na živnost volnou?
Pakliže musím mít toho ustanoveného odpovědného zástupce, tak kam mám zajít (na jaký úřad), nebo jak mám postupovat?
Velice děkuji za odpověď