Hlavní navigace

Rehabilitace

  • (neregistrovaný)

    18. 9. 2014 10:58

    Byla jsem teď na 2 různých školeních na ZP. Rozebíraly se i překážky a bylo řečeno, že nárok na náhradu mzdy za dobu strávenoou na rehabilitaci má pouze ten zaměstnanec, u kterého má zaměstnavatel v KS nebo ve vnitřních předpisech toto stanoveno. Jako důvod školící uvedl, že se nejedná o ošetření ani vyšetření, ale jedná se o následnou péči. Na druhém školení při dotazu bylo odpovězeno, že nárok na náhradu mzdy u rehabilitace náleží, ikdyž není stanoveno v KD nebo vnitřních předpisech. A kdo se má v tom potom vyznat? Osobně se domnívám, že nárok (samozřejmě za splnění všech daných podmínek) je nebo máte někdo názor jako první školitel? Děkuji za vaše názory.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 9. 2014 11:35

      all (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      Souhlasím s prvním školiltelem. Rehabilitace není ani ošetření ani vyšetření.
      Máme v kolektivní smlouvě uvedeno:
      při rehabilitaci provedené ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu k pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je sschopné potřebnou rehabilitaci poskytnout, pokud rehabilitaci nebylo možné provést mimo pracovní dobu, a to na nezbytně nutnou dobu - potom proplácíme.
      Pokud jde někdo soukromě na masáž - má smůlu.
      , ž tak proplácíme. Pokud jde soukromě na masáž - bohužel.

    • 18. 9. 2014 11:41

      jasná. (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      My KS nemáme, máme vnitřní předpisy. A tím chcete říci, že když nic nemáme ve vnitřních předpisech ohledně rehabilitace stanoveno, tak zaměstnanci náhrada mzdy nenáleží? Takto to mluvil ten první školitel a vy máte stejný názor?

    • 18. 9. 2014 11:47

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      My rehabilitaci proplácíme, ale ve vnitřním předpisu nemáme. Vždy jsme to brali stejně jako návštěvu u lékaře. Samozřejmě jen rehabilitaci předepsanou lékařem. Já teď zrovna jezdím na rehabilitaci na 6. hodinu ráno, abych stihla celou pracovní dobu. Ani to po mě nikdo nepožadoval, ale nemůžu si dovolit chybět 10x 3 hodiny (podle příjezdu autobusu).

    • 18. 9. 2014 11:49

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      A mimochodem - rehabilitace není jen následná péče, ale také prevence. U mě například má pomoci oddálit operaci kyčle.

    • 18. 9. 2014 11:53

      all (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      To je sice hezké , ale není to "ošetření nebo vyšetření" jak definuje NV 590/2006 Sb., takže je to svým způsobem od zaměstnavatele nadstandard, který by měl být někde upraven.
      Jinak máte pravdu jsou profese, kde člověk opravdu si rozmyslí, jestli nenajde možnost jít mimo pracovní dobu. Ale když vám jde vydávající obědy 30x na rehabilitaci v poledne - to je pak dílo.

    • 18. 9. 2014 12:41

      Lenka F. (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      Ve vámi uvedeném případě by asi měl mít zaměstnavatel právo nařídit, že rehabilitace má být v jinou dobu, např. odpoledne (v jídelně asi vhodnější než ráno), naši zaměstnanci se ale snaží sami zameškat co nejméně - možná jsme výjimka, ale je to tak.

    • 18. 9. 2014 11:49

      all (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      Ano, tentokrát mám.
      Nehledě na to, že právě s rehabilitacemi máme docela tristní zkušenosti, kdy zaměstnanci si opravdu chodili soukromě na různé masáže a nosili vesele propustky a zaměstnavatel platil a platil.
      Teď, kdy vědí, že občas děláme i kontrolu, zda opravdu lékař předepsal, zda nešlo provést mimo pracovní dobu, tak se četnost velmi snížila. Varianta jakou máme my - KS mi připadá docela dobrý kompromis, protože někdy je rehabilitace opravdu potřeba a nejde provést v pracovní dobu. Ale tak jak byla konkretně u nás zneužívána, to bych jako majitel rovněž nechtěla trpět. Přestože jsem sama zaměstnanec.
      Já se přiznám, že jsem všeobecně proti placení všech možných i nemožných náhrad zaměstnancům, protože si myslím, že se zaměstnáním to vůbec nesouvisí. A máte vidět, jak si zaměstnanci dovedou spočítat, kdy mají vyšší průměr - hnedle velmi stoupne návštěva lékařů. A kontrolovat opravdu důsledně, zda nemohli jít mimo pracovní dobu - tak to by rovnou mohli přijmout dalšího pracovníka.
      Ještě se vám zkusím podívat, myslím, že na jednom školení jsme dostali i odkaz na nějaký právní výklad, nebo vyjádření MPSV, možná to i najdu.

    • 18. 9. 2014 18:48

      xJ (neregistrovaný)

      Re: rehabilitace
      Souhlasím s tím, že rehabilitace je "léčebný proces vedoucí k obnovení správné funkce zejména pohybového aparátu", tak že podle mne opravdu není nárok na náhradu mzdy.
      Navíc je běžné, že např. po úrazech, kdy je vystavena PN lékař neukončuje neschopnost dříve, než se absolvují rehabilitace a teprve potom je zaměstnanec práce schopen.
      Myslí ale, že nic nebrání zaměstnavateli v KS nebo ve vnitřní směrnici stanovit i náhradu při rehabilitaci. Podle mne je rehabilitace stejná jako např. návštěva logopeda a pod.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).