Daň z převodu nemovitosti

• (neregistrovaný)

22. 9. 2014 8:55

Dobrý den,
    prosím o radu
    chtěli by jsme koupit dům a přesně nevíme kdo má zaplatit daň z převodu nemovitosti.
    Od 1.1.2014 jsem slyšela že kupující, ale někdo říká že prodávající.
    Prý záleží jak je to napsané ve smlouvě?
    Předem děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 9. 2014 9:01

vladík (neregistrovaný)

Re: Daň z převodu nemovitosti
      Daň zaplatí prodávající nebo kupující, záleží na vaší dohodě, mělo by být ve smlouvě.

• 22. 9. 2014 9:02

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Daň z nabytí nemovitosti
      Od 1.1.2014 je daň z převodu nemovitosti nahrazena daní z nabytí nemovitosti. Kdo daň uhradí je na dohodě prodávajícího a kupujícího.

Hezký den!

• 22. 9. 2014 9:02

Pavel Jirsa (neregistrovaný)

Re: Daň z nabytí nemovitosti
      Od 1.1.2014 je daň z převodu nemovitosti nahrazena daní z nabytí nemovitosti. Kdo daň uhradí je na dohodě prodávajícího a kupujícího.

Hezký den!

• 22. 9. 2014 11:44

Anonymovic (neregistrovaný)

Zustal tam takovy paskvil, jak je u nasich zakonodarcu zvykem :-(

Ano, "Dan z prevodu nemovitosti" se zmenila na "Dan z nabyti nemovitosti". Nazev by mohl asociovat, ze ji plati nabyvajici, ale chyba lavky, plati pro ni naprosto stejna pravidla jako doted pro "Dan z prevodu nemovitosti".
      To znamena:
      - prodavajici musi do konce 3. kalendarniho mesice nasledujiciho po ZAPISU noveho majitele na katastru, podat danove priznani a zaplatit dan
      - za tuto dan zoopovidaji SPOLECNE prodavajici a kupujici, jinymi slovy, pokud do roka od ZAPISU nejsou penizky na FU, tak zacne uhanet KUPUJICIHO!
      - ano, urcite je vhodne to upravit ve smlouve (kazdy trosku slusny pravnik to tam da)
      - vrele doporucuji nechat odejit ZALOHU na dan, jako jednu castku kupni smlouvy, napr. se to dela elegantne tak, ze to odejde z jistotnim uctu
      - dan je porad 4%

POZOR par zmen tady je:
      - dan se neplati u NOVOSTAVEB do stari 5 let!!! (hodne dulezita zmena)
      - dan se palti z vyssi castky samozrejme, ale nove se objevuji castky, ze kterych se to pocita:
      kupni cena vs. 3/4 ceny z posudku
      nebo
      kupni cena vs. 3/4 vypoctene smerne hodnoty Financnim Uradem

Toz tak ;-)

Podekujte nasim zakonodarcum. Tato dan se me tyka a uz jsem tomu venoval spoustu casu, tak jsem se rad podelil ;-)
      Jeste jako perlicka: Vyber teto dane je stejne nesmyslny jako vyber dane dedicke (ta je uz zrusena), nebot na jeji vyber (obsluhu) se spotrebuje VICE prostredku nez se vybere ;-(
      NAvic brani prirozenemu pohybu osob za praci :-(
      Sorry za dlouhu prispevek, ale musel jsem to ze sebe dostat :-)

• 23. 9. 2014 8:01

Alena20 (neregistrovaný)

Děkuji moc za vysvětlení

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).