Re: Úrok/poplatek po splatnosti - konto.
Řádek k 31.1. by měl být jen evidenční, do KZ na kontokorentním účtě při dosažení povoleného limitu by se vám do KZ neměl promítnout. Měl by vás jen upozornit, v jaké výši budete platit úroky až na to budete mít na účtě peníze.
Vaše účtování není dobře.
Účtovat byste měli až splátku úroků 28.2. 562/221.
Pozor na konci roku - tam předpis ve výši úroků za prosinec:
ID 562/383 a splátku úroků v lednu 383/221.
Mínusový KZ 221 na konci roku musíte také vykazovat v Rozvaze v pasivech jako krátkodobý bankovní úvěr (Ne v aktivech "účty v bankách" mínusem).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
22. 9. 2014 10:42
Na kontokorentním účtu máme limit přečerpání 80 000 Kč.
Když na konci měsíce je limit vyčerpán a nezbývá na poplatky/úroky, pak se objeví na výpise kladné položky "Zaevidování úroku/poplatku po splatnosti". Banka to eviduje jako pohledávku vůči ní. Nevím si rady, jak to zaúčtovat. Napadají mě 2 varianty. Ta, co si myslím, že je správně nelze v účetním programu provést. A ta druhá je podle mě špatně.
1. varianta
31.1. Zaevidování úroku po splatnosti + 250 Kč 562/379
28.2. Splátka úroku po splatnosti - 250 Kč 379/221
Tady mi to hlásí, že při účtování banky nemůžu mít předkontaci bez 221.
2. varianta
31.1. Zaevidování úroku po splatnosti + 250 Kč 221/562
28.2. Splátka úroku po splatnosti - 250 Kč 562/221
Takto to provádím, protože mi to povolí program a sedí i zůstatky na BÚ, ale zase nemám nikde evidovaný závazek vůči bance. A navíc se mi tu "vynuluje" částka na účtu 562.
Jak to, prosím, řešíte vy?