Dobrý den paní Kopřivová,
v případě, kdy je uzavřena nájemní smlouva, ve které není stanoveno zvlášť nájemné a zvlášť úhrada (zálohy) za služby, přičemž se neprovádí konečné vyúčtování těchto služeb, jsou veškeré příjmy z tohoto pronájmu příjmem podle ustanovení § 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.
V souladu s ustanovením § 9 odst. 4 téhož zákona lze použít jako výdaje paušál ve výši 30 % z příjmů. Podle mého názoru jste tedy postupovala správně.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
Bizár Schillerové: Příspěvek na zábavu bude daňově výhodnější než na prevenci rakovin
Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatelů se týká i jednatelů společností
Stát zveřejnil maximální ceny paliv. Od zítřka nesmí pumpy zdražit nad limit
Finanční správa začíná vracet peníze. Podívejte se, kdy vám dorazí
12. 4. 2012 23:07
Dobrý den,
mám pěkný guláš v tom, jak mám zdaňovat příjmy z pronájmu.
Je to družstevní byt, který jsem získala spolu s manželem. Povolení pronajímání od družstva mám.
Pronajímám byt studentkám, každý rok tam bydlí jiný počet studentek a každá jiný počet měsíců. Tudíž dělat jim vyúčtování služeb mi připadá strašně složité. Platí mi každá 2500,-Kč a v této ceně je zahrnuto vše,tak to mám ve smlouvě, tedy nic víc mi neplatí a nic nevyúčtovávám.
Já platím měsíčně zálohy na vodu, elektřinu, pojistku, popl. za rozhlas, a televizi, platbu za internet. A dále platím družstvu 4.900, kde ve výpočtovém listu je uvedeno: stočné, teplo, anuita, fond oprav, pojistné, provozní výdaje, správní výdaje, výtah, úklid spol. prostor, daň z nemovitosti, osvětlení spol. prostor, teplá voda, splátka úvěru.
Do daňového přiznání jsem dala všechen příjem tj. platby od studentek po 2.500,- tj. za rok 85.000,-Kč a zvolila jsem paušální výpočet 30%.
Někde na internetu jsem se dočetla, že je to tak špatně, že mám dávat jen příjem bez služeb. To bych každé musela z toho vyčlenit zálohu, ale to je problém. Nebydlí v bytě celý rok. Většinou je to od října do května. To jsou vlastně dvě zúčtovací období.
Takže: může to být jak jsem to udělala nebo musím zálohy z toho vyčlenit a vyúčtovat. v tom případě, ktéré položky jsou považovány za zálohy. Někdy jsem četla, že fond oprav je jako záloha a to mne docela děsí, protože v tom případě si s ním vůbec nevím rady.
Když bych zálohy nevyčlenila, můžu si dát do výdajů vše co zaplatím? Jestli sníží v příštím roce paušál, tak to bude asi dost nevýhodné
děkuji za odpověď
Kopřivová