Příjem z pronájmu - zdanění

• (neregistrovaný)

12. 4. 2012 23:07

Dobrý den,

mám pěkný guláš v tom, jak mám zdaňovat příjmy z pronájmu.
    Je to družstevní byt, který jsem získala spolu s manželem. Povolení pronajímání od družstva mám.

Pronajímám byt studentkám, každý rok tam bydlí jiný počet studentek a každá jiný počet měsíců. Tudíž dělat jim vyúčtování služeb mi připadá strašně složité. Platí mi každá 2500,-Kč a v této ceně je zahrnuto vše,tak to mám ve smlouvě, tedy nic víc mi neplatí a nic nevyúčtovávám.
    Já platím měsíčně zálohy na vodu, elektřinu, pojistku, popl. za rozhlas, a televizi, platbu za internet. A dále platím družstvu 4.900, kde ve výpočtovém listu je uvedeno: stočné, teplo, anuita, fond oprav, pojistné, provozní výdaje, správní výdaje, výtah, úklid spol. prostor, daň z nemovitosti, osvětlení spol. prostor, teplá voda, splátka úvěru.

Do daňového přiznání jsem dala všechen příjem tj. platby od studentek po 2.500,- tj. za rok 85.000,-Kč a zvolila jsem paušální výpočet 30%.

Někde na internetu jsem se dočetla, že je to tak špatně, že mám dávat jen příjem bez služeb. To bych každé musela z toho vyčlenit zálohu, ale to je problém. Nebydlí v bytě celý rok. Většinou je to od října do května. To jsou vlastně dvě zúčtovací období.

Takže: může to být jak jsem to udělala nebo musím zálohy z toho vyčlenit a vyúčtovat. v tom případě, ktéré položky jsou považovány za zálohy. Někdy jsem četla, že fond oprav je jako záloha a to mne docela děsí, protože v tom případě si s ním vůbec nevím rady.
               Když bych zálohy nevyčlenila, můžu si dát do výdajů vše co zaplatím? Jestli sníží v příštím roce paušál, tak to bude asi dost nevýhodné

děkuji za odpověď
    Kopřivová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 19. 4. 2012 23:50

bez přezdívky

Dobrý den paní Kopřivová,

v případě, kdy je uzavřena nájemní smlouva, ve které není stanoveno zvlášť nájemné a zvlášť úhrada (zálohy) za služby, přičemž se neprovádí konečné vyúčtování těchto služeb, jsou veškeré příjmy z tohoto pronájmu příjmem podle ustanovení § 9 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

V souladu s ustanovením § 9 odst. 4 téhož zákona lze použít jako výdaje paušál ve výši 30 % z příjmů. Podle mého názoru jste tedy postupovala správně.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).