Re: Přestávka na oběd
Ano, ten § jsem četla. Ale jde o to, že pracovník je na dílně, po 5 hodinách má přestávku, ale přijede PPL doprava a on musí jít přebrat zboží a vyložit. Nemůže říci řidiči, že má zrovna přestávku..... že musí půl hodiny počkat.... pak se vrátí a pokračuje v jídle. Pak si přijede zákazník pro zboží, také nebude čekat půl hodiny, než se pracovník nají. Je to jako by měl stále pohotovost, protože zákazník zavolá, že je havárie (teče někde voda atd, a tak musí zaměstnanec hned odjet - přestávka - nepřestávka). Proto zaměstnavatel platí celých 8 hodin. Je to takto možné?
Dle této věty by to možné bylo?
Jde-li o práce, které nemohou být přerušeny, musí být zaměstnanci i bez přerušení provozu nebo práce zajištěna přiměřená doba na oddech a jídlo; tato doba se započítává do pracovní doby.
Tak vám ještě jednou moc děkuji, takže v případě, který jsem psala výše, to takto může zaměstnavatel dělat? Pracovník odpracuje 8 hodin, dostane zaplaceno 8 hodin, a přestávky má, kdy potřebuje? Lze to? Nemusím v docházce psát tu přestávku. Prostě mám nástup 7.00 - odchod 15.00 hod. Celých 8 hodin má placené. Ptám se, abych to měla vše v pořádku. Moc děkuji za trpělivost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
25. 9. 2014 15:38
Dobrý den. je někde v zákoně uvedeno, že zaměstnavatel nesmí proplácet přestávky na oběd? Nebo spíše řečeno, přestávku na oběd mají, ale když jsou v terénu, nebo přijde zákazník, tak pracují a přestávku si udělají pak. Takže zaměstnavatel jim platí a uvádí 8 hod. Zaměstnanci mají přestávky různě, dle potřeby. Je to takto možné? Moc děkuji za odpověď.