Re: poskytnutí stravenky ano či ne?
Jestli jsem pochopila váš dotaz, tak vy neposkytujete zaměstnancům stravenky, ale příspěvek na stravování, protože obědy vám fakturuje poskytovatel obědů. Ten oběd je jen jeden a poskytuje ho tomu vašemu zaměstnanci ta druhá společnost. V tomto případě už nemáte příspěvek na stravování poskytnout na co.
Účtování do období ano. Ale z hlediska daňové uznatelnosti, můžete mít při kontrole FÚ problém. Některé FÚ jsou benevolentní, jiné ne. Správně byste měli stravenky poskytovat předem, a to při vašem systému (obědy i stravenky) nelze, protože dopředu nevíte na kolik obědů zaměstnanec půjde.
Pokud opravdu máte ve svém vnitřním předpise, že zaměstnnacům poskytujete současně buď stravenky nebo příspěvek na stravování, tak v tomto konkrétním případě nic nebrání z hlediska daňového tomuto zaměstnanci stravenky poskytnout.
(Jak to má s obědem u druhého zaměstnavatele není vaše starost. Je to jen shoda okolností, že na obědy chodíte obě firmy do stejné jídelny.)
Tak jsem to taky pochopila, ale víte co mi nejde do hlavy, když u nás má 0,75 uvazku což je 6 hodin a v druhé firmě má 0,25 úvazek tedy na 2 hodiny, tak přece nemůže mít u nich odpracované potřebné 3 hodiny aby měl nárok na příspěvek. Ale to mi může být jedno. Děkuji vám moc!!!
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
7. 10. 2014 16:10
Dobrý den, náš zaměstnanec má pracovní úvazek 0,75 a zbytek úvazku má u druhé společnosti. Naše společnost využívá závodní jídelnu právě této druhé společnosti a každý měsíc nám fakturují obědy na které našim zaměstnancům přispíváme. Jak to bude tedy, když se zmíněná druhá společnost rozhodla zaměstnanci poskytovat obědy sama a nám už jeho obědy nefakturuje?
Zamotala jsem se do toho, ale myslím si že mu poskytneme příspěvek na stravenku, která je pro nás daňově uznatelná, protože odpracuje na našem pracovišti denně 3 hodiny. Pro něj to bude výhodné, protože bude chodit na obědy, na které mu bude přispívat druhá společnost a zároveň od nás bude dostávat stravenku na kterou mu též přispějeme a bude pro nás daň. uznatelná. Je to tak?