Re: Jak zaúčtovat prodej nemovitosti?
To se ptáte vážně, kde jinde to najdete?
Co třeba na účtech 551 a 081 ?
Já vám do toho rozhodně nechci kecat, ale bez inventarizace účtů bych účetnictví nepřebírala..... (vlastní špatná zkušenost).
Pokud se jedná o společnost - realitku, která se nákupem a prodejem nemovitostí zabývá, může o té nemovitosti účtovat jako o zboží ( za splnění podmínek) a tím pádem by se odpisovat nemuselo.
Pokud se ale nejedná o realitku ( tedy nemá živnost na nákup a prodej nemovitostí), dle mého názoru by se dlouhodobého majetku zařadit měla a měla by se rovněž odpisovat.
Já bych zaúčtovala chybějící odpisy na 426/081 a pak při prodeji
postupovala standardním způsobem.
Ano firma má mimo jiné i živnost na realitní činnost. Loňskou uzávěrku účtů mám, tam opravdu odpisy nejsou. Ale vzhledem k tomu, že je vystavena karta majetku a teď vidím že je to v uzávěrce 2013 na účtu 021. Jaké jsou ty podmínky můžete dát prosím odkaz na zákon kde to najdu. Moc děkuji za ochotu.
podmínky ( viz vyhláška 500, §9/5 :
◦předmětem činnosti účetní jednotky je nákup a prodej nemovitostí,
◦účetní jednotka nemovitost nakupuje za účelem prodeje a sama ji nepoužívá, nepronajímá a neprovádí na nich technické zhodnocení.
--------------------------------------------------------------------------------
ale pokud už to máte v minulosti zařazeno jako majetek na 021, domnívám se, že odpisy musíte doúčtovat, jak jsem psala
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
10. 10. 2014 8:49
Dobrý den prosím zkušené o radu. Firma prodala nemovitost, kterou koupila v dražbě v roce 2011 za cenu 115 000,-, nikdy nebylo odepisováno. V srpnu 2014 prodej nemovitosti za cenu 90 000,-. Teď nevím jestli můžu dát do nákladů cenu 115 000,- nebo jen do výše prodejní ceny 90 000,- a co potom s tím zbytkem na 021. Moc děkuji