Re: vice propustek v 1den
NV č. 590/2006 Sb., kterým se stanoví okruh a rozsah jiných důležitých osobních překážek v práci
Vyšetření nebo ošetření
a) Pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu se poskytne na nezbytně nutnou dobu, bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil, a které je nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout (dále jen „nejbližší zdravotnické zařízení“), pokud vyšetření nebo ošetření nebylo možné provést mimo pracovní dobu.
b) Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno v jiném než nejbližším zdravotnickém zařízení, poskytne se pracovní volno na nezbytně nutnou dobu; náhrada mzdy nebo platu však přísluší nejvýše za dobu podle písmene a).
Je jedno, jestli je na propustce jedno razítko nebo několik.
Zřejmě byla u více lékařů.
Zaměstnavatel když nechce zaplatit v takovém případě skutečně zameškanou dobu (předpokládám, že zaměstnanec strávil 6 hodin mimo pracoviště), musí
postupovat podle vyhlášky a nemůže stanovit náhodně počet hodin.
Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil?
Bylo toto zařízení nejblíže bydlišti nebo pracovišti zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči poskytnout?
Bylo vyšetření nebo ošetření možné provést mimo pracovní dobu?
Podle odpovědí na otázky má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy v rozsahu, který vyplyne z odpovědí.
>>Dobrý den.
>>Paní mi donesla 2 propustky. Z toho na jedné byly 2
>>razitka. Je jedno kolk je razítek na propustce?
>>A další otázka.
>>Můj nadřízený mi řekl, že uzná 4hodiny. Paní trvá na
>>6
>>hodinách.
>>Pracujeme na 3směnný provoz. Chci se ujistit jestli
>>je
>>nadřízený v právu. ( což si myslím že je). Děkuji za
>>Váš čas u čtení jak otázek tak odpovědí. Děkuji moc
>>:-)))
>Zaměstnavatel když nechce zaplatit v takovém případě
>skutečně zameškanou dobu (předpokládám, že zaměstnanec
>strávil 6 hodin mimo pracoviště), musí
>postupovat podle vyhlášky a nemůže stanovit náhodně
>počet hodin.
>
>Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve
>zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu ke
>zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil?
>
>Bylo toto zařízení nejblíže bydlišti nebo pracovišti
>zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči
>poskytnout?
>
>Bylo vyšetření nebo ošetření možné provést mimo
>pracovní dobu?
>
>Podle odpovědí na otázky má zaměstnanec nárok na
>náhradu mzdy v rozsahu, který vyplyne z odpovědí.
Děkuji za odpověď.
>>Zaměstnavatel když nechce zaplatit v takovém případě
>>skutečně zameškanou dobu (předpokládám, že
>>zaměstnanec
>>strávil 6 hodin mimo pracoviště), musí
>>postupovat podle vyhlášky a nemůže stanovit náhodně
>>počet hodin.
>>
>>Bylo-li vyšetření nebo ošetření provedeno ve
>>zdravotnickém zařízení, které je ve smluvním vztahu
>>ke
>>zdravotní pojišťovně, kterou si zaměstnanec zvolil?
>>
>>Bylo toto zařízení nejblíže bydlišti nebo pracovišti
>>zaměstnance a je schopné potřebnou zdravotní péči
>>poskytnout?
>>
>>Bylo vyšetření nebo ošetření možné provést mimo
>>pracovní dobu?
>>
>>Podle odpovědí na otázky má zaměstnanec nárok na
>>náhradu mzdy v rozsahu, který vyplyne z odpovědí.
Paní byla mimo pracovní poměr 7,5hod. Na propustách nejsou časy lékařů. Byla u zubaře, praktického a gynekologického lékaře. Takže jestli bylo ošetření možné provést mimo pracovní dobu asi ano. ( 3směnný provoz ). Takže to asi nechám na nadřízeném :-) každopádně moc děkuji za odpověd'
>Děkuji za odpověď.
Situace která je např. u nás:nejblíže pracovišti to je, odpolední ordinace sporadicky a čekací doba min. 1/2 hodiny i při objednání. Gynekolog ani zubař sice nejsou specializovaná pracoviště, ale také jsou natolik plná, že při shánění lékaře, který by si vás zaevidoval zjistíte, že mají plno a horkotěžko hledáte volného. Třeba u vás je lékařů dost.
Neposuzovala jsem situaci konkrétní osoby, jenom jsem upozornila, že je to skutečně individuální a ne podle šablony kterou si zaměstnavatel stanoví, v tomto případě 4 hodiny.
Ano, to s vámi souhlasím, jen jsem chtěla doplnit, že může být blíže bydlišti nebo pracovišti jiný zubař, který třeba nemá tak plno a lze zaměstnanci tedy počítat i méně hodin.
Ovšem má zkušenost je taková, že pokud se někdo objednává na pravidelnou preventivní prohlídku k zubaři, což je cca za půl roku, tak lze objednat i na odpoledne. Něco jiného je bolestivý případ, samozřejmě.
podle mého, pokud nadřízený rozhodl, že "uzná" 4 hodiny na návštěvu 3 lékařů, pak asi dlouho nebyl u lékaře a někdy bych mu to přála. Příště mu zaměstnankyně půjde 1 den na 2 hodiny k praktickému, 2.den na 2 hodiny ke gynekologovi, 3.den na 2 hodiny k zubaři, 4.den na oční, 5.den s dítětem... Nebude mít snahu kumulovat lékaře. Také dávám přednost vyřídit lékaře všechny pokud možno v 1 den. A co se týče zubařů - osobně jsem ráda, že nějakého mám a kdybych měla v pracovní době shánět jiného...(protože kdy jindy než v pracovní době...?)jenom proto, že by mohl být o kousek blíž.
No tak se s ní zaměstnavatel brzy rozloučí. Protože ta zrůdnost, že náhradu za lékaře platí zaměstnavatel je opravdu docela velká. A zaměstnanec, který by toho navíc zneužíval, ten u zaměstnavatele moc oblíbený nebude. Ona jsou pracovní místa, kde ten člověk moc nechybí, nebo si práci musí udělat stejně, ale i taková, kde se musí shánět náhrada a to je pak někdy mazec. Většinou ale pokud je rozumný zaměstnanec i zaměstnavatel, tak se dohodnout dát.
"Propustka" je jakási vnitropodniková "potvrzenka" o tom, že ten zaměstnanec byl u lékaře. Zkrátka měla byste mít potvrzeno od kdy do kdy u kterého lékaře byl a jestli toto je na 1 formuláři nebo na dvou, je úplně jedno. Co se týká doby, tak má nárok na volno s náhradou mzdy na dobu nezbytně nutnou na ošetření nebo vyšetření, nebylo -li možné mimo pracovní dobu. Doba nezbytně nutná je tedy u každého jiná. Přečtěte si přílohu k Nařízení vlády 590/2006 o důležitých překážkách.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
12. 10. 2014 19:39
Dobrý den.
Paní mi donesla 2 propustky. Z toho na jedné byly 2 razitka. Je jedno kolk je razítek na propustce?
A další otázka.
Můj nadřízený mi řekl, že uzná 4hodiny. Paní trvá na 6 hodinách.
Pracujeme na 3směnný provoz. Chci se ujistit jestli je nadřízený v právu. ( což si myslím že je). Děkuji za Váš čas u čtení jak otázek tak odpovědí. Děkuji moc :-)))