Re: Zvýhodnění na děti 2015
Určitě na to budou nějaké pokyny na mfcr.cz, jinak
se bude vyplňovat nový tiskopis prohlášení poplatníka kde se bude uvádět:
V § 38k odst. 4 písmeno c) zní: co má být uvedeno v prohlášení poplatníka
„c) jaký je počet dětí vyživovaných v rámci jeho společně hospodařící domácnosti a dále
1. jaké skutečnosti jsou u něho dány pro přiznání daňového zvýhodnění na vyživované dítě,
2. zda uplatňuje daňové zvýhodnění na toto dítě ve výši náležející podle § 35c odst. 1 na jedno dítě nebo ve výši náležející na druhé dítě nebo na třetí a každé další
vyživované dítě,
3. zda v rámci téže společně hospodařící domácnosti uplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované děti i jiná osoba,
4. kdy a jak se případně změnily rozhodné skutečnosti pro přiznání daňového zvýhodnění a
5. jedná-li se o zletilé
V § 38l odst. 3 písmeno c) zní: potvrzení druhého z manželů
„c) jsou-li poplatníci vyživující děti v jedné společně hospodařící domácnosti zaměstnaní, potvrzením od zaměstnavatele druhého z poplatníků, ve kterém plátce daně uvede, na které děti druhý z poplatníků uplatňuje daňové zvýhodnění a v jaké výši,“.
Faktem je, že děti se ZTP/P nejsou dořešené. Nebo jsem to alespoň v důvodové zprávě nenašla.
Vůbec se nedokáži přestavit, jak (jako externí účetní) přinutím zaměstnance, aby si Prohlášení přečetli, problém pochopili a správně vyplnili. To bude oříšek.
Uhlídat děti, pokud je bude uplatňovat jen jeden z rodičů, půjde. Např. situace: 3 děti studující, uplatňuje je pouze otec. Takže bude zvýhodnění odstupňované na 3 děti (rodič si určí, které z nich má být považováno za 1., které za 2. a které za 3.). A teď dojde k situaci, kdy nepřinese od 1. dítěte potvrzení o studiu. Čili já zvýhodnění zastavím a 2. dítě posunu jako 1. a 3. dítě bude jako 2. Po přinesení potvrzení a obnovení zvýhodnění je zase posunu zpátky.
Jenže co v situaci, kdy já budu u zaměstnance uplatňovat dítě 2. a 3. a jeho manželka bude uplatňovat dítě 1. Jak já se dozvím, že nedošlo k žádné změně a že ona uplatňuje stále dítě 1. a že já mám stále uplatňovat dítě 2. a 3.? Copak ten manžel mně nahlásí, že dítě, které uplatňuje manželka, nepřineslo potvrzení, takže manželce účetní zastavila zvýhodnění? Vždyť ten manžel to ani nemusí vědět. A když se to pak dozví, tak pro mě už bude na posunutí pořadí pozdě. Takže to budu opravovat. A jak se pak já dozvím, kdy manželčina účetní zase zvýhodnění obnovila, takže já mám zas pořadí posunu na původní místa? Anebo jak mám hlídat a jak se dozvím, že dítě, uplatňované manželkou, dokončilo studia a dokdy manželka dostala na toto dítě zvýhodnění (do června? do července? nebo až do srpna?) A když do toho zapletu ještě to, že nemusí jít vždycky o slevu, ale že tam může být i bonus (a v případě špatného pořadí špatný bonus), tak je mně z toho taky špatně.
:-))) To ani není třeba, protože to se děje i u nás, sice je zaměstnanec ženatý jen s jednou nebo s žádnou, ale děti má s několika ženami. A některé děti s ním žijí a některé ne. A některé na střídačku :-)
Ale vážně - už jste přemýšleli o té praxi kolem tohoto? Posouvání dětí tam a zpátky, dokazování, prohlašování, potvrzování....
>>
>>>>1. Jak já se dozvím, že nedošlo k žádné změně a že
>>>>ona
>>>>uplatňuje stále dítě 1. a že já mám stále uplatňovat
>>>>dítě 2. a 3.? Copak ten manžel mně nahlásí, že dítě,
>>>>které uplatňuje manželka, nepřineslo potvrzení, takže
>>>>manželce účetní zastavila zvýhodnění? Vždyť ten
>>>>manžel
>>>>to ani nemusí vědět. A když se to pak dozví, tak pro
>>>>mě
>>>>už bude na posunutí pořadí pozdě. Takže to budu
>>>>opravovat. A jak se pak já dozvím, kdy manželčina
>>>>účetní
>>>>zase zvýhodnění obnovila, takže já mám zas pořadí
>>>>posunu
>>>>na původní místa? Anebo jak mám hlídat a jak se
>>>>dozvím, že dítě, uplatňované manželkou, dokončilo
>>>>studia a
>>>>dokdy manželka dostala na toto dítě zvýhodnění (do
>>>>června? do července? nebo až do srpna?) A když do
>>>>toho
>>>>zapletu ještě to, že nemusí jít vždycky o slevu, ale
>>>>že
>>>>tam může být i bonus (a v případě špatného pořadí
>>>>špatný bonus), tak je mně z toho taky špatně.
>>>
>>>Jak psala už 24.9. paní Alen1 "Mzdová bude ohrožený
>>>druh" ...
>>>
>>>OT: A může být ještě hůř. Představme si že k našemu
>>>klientovi nastoupí cizinec ze země, kde je povoleno
>>>mnohoženství.
>>
>>
>>:-))) To ani není třeba, protože to se děje i u nás,
>>sice je zaměstnanec ženatý jen s jednou nebo s
>>žádnou,
>>ale děti má s několika ženami. A některé děti s ním
>>žijí a některé ne. A některé na střídačku :-)
>>Ale vážně - už jste přemýšleli o té praxi kolem
>>tohoto? Posouvání dětí tam a zpátky, dokazování,
>>prohlašování, potvrzování....
>
>
Trochu pro odlehčení minuta 7,44 až 8,10
http://www.youtube.com/watch?v=zESTX-O62so
a to je ještě možné, že s oběma ženami, se kterými má děti, žije i ve společné domácnosti. Jo, jo...i takové případy znám:-)
Karo,já jsem nad tím ještě nepřemýšlela, ale jak jste to nastínila, tak z toho začínám mít kopřivku. Těším se na nějaké školeníčko, asi pro jistotu dvě, abych to stihla pochopit a abych si porovnala názory školitelů.
No já nevím, Vám přijde stálé hlídání pořadí dětí a jejich posouvání jasné a jednoduché? To jen v případě, že půjde o nezletilé děti, které všechny bude uplatňovat jen jeden z rodičů. Pak zadám pořadí (a tomu bude odpovídat výše zvýhodnění) a nemusím hlídat pořadí dítěte u manželky a nemusím vyžadovat potvrzení o tom, jestli stále studuje nebo ne anebo jestli studující dítě, které uplatňuje manželka, už dosáhlo 26 let nebo ne a tudíž už není považováno za vyživané a tudíž se mi tím pádem posouvá pořadí dětí u zaměstnance, kterého účtuju já.
No a vidíte - s tím studiem: teď hlídám jen děti, které uplatňuje "můj" zaměstnanec. Program mě upozorní, že to dítě dosáhne příští měsíc 18 let a že mám chtít potvrzení o studiu. Program mě také upozorní, že to dítě dosáhne 26 let a že tudíž mu už nemůžu dát zvýhodnění. Takže teď budeme hlídat nejen děti "našich" zaměstnanců, ale i děti, uplatňované jejich manžely, doprčic, budem muset vymyslet v programu něco, aby nás upozorňoval i na tyto děti a my mohli zjišťovat, jak to s nimi je.
To složité, co popisujete, jsem myslela tím "znát rodinné poměry". Na děti nemám program, ale takovou tabulku (supertajnou, protože obsahuje tolik osobních údajů, že je určitě nelegální). Žádný program vás neochrání před tím, aby vám zam-nec v březnu nezapomněl nahlásit, že děcko seklo se školou, což vy zjistíte v září, když chcete další potvrzení.
Jasně, to se stává. Když v září zjistím, že žádné potvrzení o studiu nepřinese, protože mně zapomněl říct, že děcko v březnu vyloučili ze školy, tak si to od něj nechám zapsat do prohlášení s datem, kdy mně to oznámil a hned mu tu slevu 1117 Kč srazím (tzn. daň se mu zvýší), případně mu srazím jen částečnou slevu a částečný bonus, pokud ho dostal nebo celý bonus (prostě podle toho, jak to vycházelo), protože takto se ta oprava musí promítnout i ve vyúčtování. Ale teď to bude ještě složitější, kvůli tomu pořadí. Protože teď jsem hlídala jen děti, které uplatňuje on. Ale teď, když bude některé z dětí uplatňovat manželka, tak bude potřeba jedno potvrzení počáteční (podle toho bude určeno, jaké pořadí mají mým zaměstnancem uplatňované děti) a druhé potvrzení po skončení roku při RZD, jestli ho manželka celý rok uplatňovala tak, jak to bylo na tom počátečním potvrzení a jestli se náhodou během roku nezměnilo to moje pořadí.
Zlaté malé firmy, kde o sobě lidi vědí všechno. Takže například já už dávno vím, že jediné dítě našeho zaměstnance, které neuplatňuje, bydlí s jeho manželkou (až odnedávna bývalou) v domácnosti s jejím novým partnerem. S potvrzeními o studiu je to trochu horší, ale to se asi nezmění. Vám ostatním vůbec nezávidím.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
16. 10. 2014 14:38
Už jste přemýšleli nad tím, jak konkrétně budeme řešit vše, co se týká zvýhodnění na děti v roce 2015 při různých situacích? A co když je v rodině dítě se ZTP/P (tudíž dvojnásobek) - za kolikáté bude považováno? Podle rozhodnutí rodičů? Co jsem vyrozuměla, tak pořadí dětí se nebude určovat podle data narození.