Hlavní navigace

Zdrav.poj.za dnyNV a příjmy pro SSP

  • (neregistrovaný)

    20. 10. 2014 10:04

    Dobrý den. Zaměstnanec měl během roku několik dní nepl.volna. ZP které je povinen zaplatit zaměstnavatel za dny NV mu bylo sraženo ze mzdy. Počítá se toto ZP jako pojistné, které je zaměstnanec povinen za sebe zaplatit ( řádek ap) do potvrzení o ročním příjmu zaměstnance? Nebo se započítá jen ZP z hrubé mzdy zaměstnance?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 10. 2014 10:08

      naďa1 (neregistrovaný)

      Re: zdrav.poj.za dnyNV a příjmy pro SSP
      Ještě prosím jak je to v případě, když zaměstnanec nemá NV, je měsíční VZ je nižší než min. mzda. Moc děkuji.

    • 20. 10. 2014 10:23

      Kara (neregistrovaný)

      Re: zdrav.poj.za dnyNV a příjmy pro SSP
      Pokud nejde o člověka, který je pojištěný státem (důchodce, student, pobírající rodičovský příspěvek apod.), pak za každý den nepl.volna musí být odvedeno 13,5% z poměrné části minimální mzdy. Z toho 4,5% je sraženo zaměstnanci a 9% hradí zaměstnavatel. Pokud ale zaměstnavatel podmíní povolení nepl. volna tím, že celých 13,5 bude sraženo zaměstnanci a sepíší si tuto dohodu, pak se celých 13,5 srazí zaměstnanci. ZP za nepl. volno vždycky záleží na kalendářních dnech NV, takže záleží na tom, jak uvede data v žádosti o NV. Když napíše na žádost o NV datum od pondělí do neděle (tj. 7 kal. dnů), bude odvod ZP vyšší, než když požádá od pondělí do pátku (5 kal. dnů). Např. zaměstnanec má v říjnu NV 5 kal. dnů. Poměrná část minimální mzdy se vypočítá takto: 8500 : 31 x 5 = 1371 Kč. Z toho se vypočítá 4,5% a toto se přidá k ZP, které se mu vypočítá z dosažené mzdy a celé se mu to srazí. 9% z 1371 se přičte k 9%, vypočítaným z dosažené mzdy a toto odvede zaměstnavatel. Nebo se vypočítá 13,5% z 1371 a toto se přidá ke srážce zaměstnanci.
      Druhý dotaz: Pokud jde o člověka, který je pojištěný státem, tak tomu se sráží ZP pouze ze skutečně dosažené mzdy. Pokud o takového člověka nejde a kvůli nižšímu úvazku má i malou mzdu a tudíž hrubého nemá ani minimální mzdu, pak se musí vypočítat 13,5% z rozdílu mezi dosaženou mzdou a mezi minimální a celé se to srazí tomu zaměstnanci.

    • 20. 10. 2014 10:30

      naďa1 (neregistrovaný)

      Re: zdrav.poj.za dnyNV a příjmy pro SSP
      Děkuji za vysvětlení. Takže celou částku co srazím zaměstnanci na ZP během roku, uvedu jako ZP, které je zaměstnanec povinen platit sám za sebe .. ( v řádku ap) na potvrzení příjmů za rok 2013 pro sociálku?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).