Hlavní navigace

Neplacené volno z důvodu péče o dítě

  • (neregistrovaný)

    22. 10. 2014 9:47

    Dobrý den,
    prosím zkušené mzdové účetní o radu.
    Zaměstnankyně mi předala žádost o neplacené volno z důvodu péče o dítě do 4 let. Jednatel schválil.
    Co z toho plyne pro mne jako mzdovku? Kam se to hlásí?
    Předpokládám, že na ZP nějaký, kodem a na SP? Přikládá se k tomu ta žádost?
    Děkuji, K.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 10. 2014 9:56

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Neplacené volno z důvodu péče o dítě
      Je to neplacené volno jako každé jiné, takže je potřeba zjistit, zda je pojištěna státem či ne a zda je tudíž potřeba odvádět ZP nebo ne. Pokud nadále pobírá rodičovský příspěvek (třeba ho má do 4 let), tak je pojištěna státem, ZP odváděno být nemusí a na ZP se kód U nehlásí (kdysi při nástupu na MD jste hlásila kód M). Tento kód U nahlásíte, až přestane pobírat rodičák.
      Pokud pobírání rodič.příspěvku skončilo zároveň s rodičovskou dovolenou (tzn. ve 3 letech), ohlásíte na zdr.pojišťovně kód U. Takže z důvodu pobírání rodič.příspěvku už státem pojištěna není a muselo by se odvést ZP. Ale pokud se na své pojišťovně nechá zařadit do kategorie "osoba celodenně pečující o dítě do 7mi let nebo o 2 do 15ti let", tak bude pojištěna státem a ZP na nepl. volno odváděno být nemusí.
      Pokud by ale nesplnila podmínku celodenní péče o dítě do 7 let nebo o 2 do 15ti let (a tudíž by ji na ZP do této kategorie nezařadili) a ani by už nepobírala rodičák, pak by muselo být ZP za nepl. volno odváděno.
      Na sociálku nehlásíte nic.

    • 22. 10. 2014 10:02

      Kamča J. (neregistrovaný)

      Re: Neplacené volno z důvodu péče o dítě
      Moc děkuji, co když ale dítě dosáhlo 3tího roku už 8.10.? Rodičák měla jen do tří let. Vadí ta přetržka na zdr. pojišťovně když ji tam co nejdříve vyšlu?
      Budu tu řešit případy oba, ale u té druhé paní byla dohoda do 4 let od začátku - žádost podá za měsíc, kdy dítě dosáhne 3let, ale ta má rodičák rožložený do 4 let - pobírá 5tis. měsíčně od začátku. Ta bude potřebovat z ÚP nějaké potvrzení, že pobírá do 4 let?
      Moc děkuji. K

    • 22. 10. 2014 10:08

      Kara (neregistrovaný)

      Re: Neplacené volno z důvodu péče o dítě
      První případ - myslím, že to nevadí. Ať tam ihned jde a přinese Vám o tomto zařazení do kategorie "pečující o dítě" potvrzení.
      Druhý případ - možná stačí jen její čestné prohlášení, že rodičák pobírá nadále, ale lepší je samozřejmě nějaké potvrzení.

    • 15. 7. 2015 10:47

      Ladabrozkova (neregistrovaný)

      Re: Neplacené volno z důvodu péče o dítě
      Dobrý den,
      dovolím si nesouhlasit s výkladem nahoře. Za osobu pečující o dítě do věku 7 let nebo o 2 děti do 15let je plátcem ZP stát. A nejen za osoby s rodičovským příspěvkem (jak píše paní nahoře), ale i za osoby na rodičovské dovolené. Rodičovský příspěvěk není jedinou indicií a řešením. Hlavně aby si chudák paní neplatila za sebe zdravotní jako OBZP po takovéto informaci.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).